Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Vaccinpass i Kivra – så får du ditt covidbevis

Vaccinpass Kivra

Personer som vaccineras mot covid-19 kommer att kunna få ett vaccinationsbevis i sin digitala brevlåda. Intyget som är specifikt för covid-19 har getts namnet Gröna beviset.

– Det är glädjande att se att myndigheterna har valt digital brevlåda som primär kanal för detta. När vi tog del av regeringsuppdraget tidigare i år var det tydligt att Kivra kunde vara en del av lösningen. Därför är vi väl förberedda och ser fram emot att göra det här, att se till alla kan få sitt Gröna bevis i Kivra som redan är en samlingsplats för viktiga dokument, säger Anna Bäck, vd på Kivra, Sveriges populäraste digitala brevlåda med över 4,2 miljoner användare.

Efter att man genomfört sin vaccination kommer det gå att begära ut Gröna beviset via en kostnadsfri e-tjänst där identifiering sker med e-legitimation. Beviset kommer att innehålla en QR-kod med all nödvändig information, exempelvis ditt personnummer, vilket vaccin du tagit och vilket datum du tog det. Dessa uppgifter hämtas ifrån Nationella vaccinationsregistret.

När en privatperson begärt ut Gröna beviset skickas det automatiskt ut till den digitala brevlåda som personen är ansluten till, vilket kan vara Kivra, Digimail, eBoks och Min myndighetspost.

Till en början kommer Gröna beviset bekräfta att man är covid-19-vaccinerad. Arbete pågår även för att ett negativt covid-19-test eller ett bevis på att man haft sjukdomen ska ingå.

Den 1 juni ska infrastrukturen kring vaccinationsintygen vara klar, men det är ännu oklart när Gröna beviset kommer att vara tillgängligt.

Källa: Kivra, Ehälsomyndigheten

27 april 2021 Uppdaterad 6 augusti 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt