KTH-forskare vill införa personlig utsläppsbudget

Bilar Utsläpp Avgaser
Tiden är mogen för personliga utsläppsbudgetar. Konceptet har diskuterats tidigare men nu menar ett antal forskare att det går att genomföra med hjälp av smarta digitala lösningar.

– Idag ser människor hjälplöst på medan skogsbränder och översvämningar förstör samhället. De har ingen större möjlighet att göra något åt saken. En personlig utsläppsbudget innebär ett mer marknadsbaserat tänk som erbjuder personliga incitament och valmöjligheter som länkar ihop en persons beteende med globala mål om minskade utsläpp, säger Francesco Fuso Nerini, huvudförfattare till artikeln och föreståndare för KTH Climate Action Centre.

I en vetenskaplig artikel i Nature Sustainability skriver forskare från Sverige, Storbritannien och Israel att tiden är kommen för den personliga utsläppsbudgeten. 

Forskarna menar att klimatpolitiken som bedrivs idag främst adresserar utsläppen som härstammar från stora aktörer, exempelvis kolkraftverk eller industriföretag. Den nya utsläppsbudgeten är tänkt att överbrygga gapet mellan samhällets lagar och riktlinjer samt individernas beteenden. 

När konceptet presenterades tidigare förkastades det för att det ansågs före sin tid, samt vara för dyrt och svårt att införa. Med hjälp av digitalisering och AI behöver inte så vara fallet längre. I arbetet har forskarna satt upp ett antal regler som ska försäkra att den gynnar alla nationer när det kommer till ekonomisk tillväxt, jobbskapande, kvalitativ utbildning och skyddandet av mänskliga rättigheter.

För att konceptet ska bli verklighet krävs nu att vissa modiga länder vågar ta det första steget, menar Francesco Fuso Nerini.

– Det finns tydliga politiska risker att förespråka sådana här förändringar, särskilt om de inte tidigare införts i något annat land och det finns erfarenhet och slutsatser att dra från dem. 

Francesco Fuso Nerini menar att en personlig budget för utsläpp skulle främja en mer klimatsmart livsstil, infrastruktur och innovation. Ett exempel kan vara appar där personer handlar med utsläppsrätter, de med större behov köper utsläppsrätter från de med lägre behov. 

Källa: KTH

24 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT