Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Microsoft förlänger livet på barnkläder

Microsoft, Lindex, Färgglada Barnplagg På Galgar

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

– Att utforska och skala nya tjänster och affärsmodeller är en del av Lindex cirkulära transformation och strategi framåt. Vi behöver förlänga livslängden på våra produkter och bredda vårt utbud för att möta framtida krav. Vi ser att teknik kommer att vara en viktig möjliggörare för vår cirkulära omställning framöver, säger Annette Tenstam, Strategy Lead Circularity & Environmental Sustainability på Lindex Sverige.

Barnplagg i tre omgångar

Lindex har som mål att över en tioårsperiod minska klimatutsläppet med 50 procent. En av satsningarna för att nå dit är att samla in barnplagg som inte längre används, och att sedan sälja dem vidare. Målet är att  med varje plagg ska användas i tre omgångar.

Till sin hjälp använder Lindex Microsoft Power Apps för att automatisera återtaget och som enligt Lindex har inneburit att bolaget har kunnat hålla ledtider nere och att kunder nu kan lämna sina barnplagg och få ersättning i form av medlemspoäng.

– AI och digitalisering är två viktiga bitar som driver nya konsumtionsmönster hos den nya generationen. Att utnyttja modern teknik på det här viset är ett ypperligt exempel på möjligheterna att snabbt utveckla nya tjänster för att både tillmötesgå kundernas behov och samtidigt uppnå sina egna miljömål. Vi är glada att vi kan tillhandahålla en plattform som gör det möjligt att sjösätta ett sådant här projekt, säger Helena Fuchs, Microsoft.

Flera lösningar

Enligt Florian Westerdahl, CTO, Lindex Sverige, har Microsoft Azure och Power BI har också varit viktiga för att lyckas med projektet.

– Tack vare Microsofts Power Plattform har projektet kunnat undvika beroenden till våra utvecklingsteam. Detta har minimerat våra ledtider och tillåtit projektet att gå fram betydligt snabbare, något som också framåt möjliggör för löpande innovation kring vår nya affärsmodell, säger Florian Westerdahl.

På sikt tittar Lindex också på möjligheten med plaggunika QR-koder.

Källa: Microsoft

11 juni 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.