Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Palo Alto Networks

Så skyddar du dig mot attacker

Msb, Palo Alto Networks, 4 Jasplan Gripen Flyger I Luften

MSB kommer med nya säkerhetskrav hur offentliga verksamheter förebygger och tacklar hot. Genom att säkra varje enskild klient med Palo Alto Networks Cortex skapas bättre förutsättningar att följa data och motverka attacker.

– MSB skärper tonen i vad man ställer för krav på offentlig verksamhet. Innan var det mycket rekommendationer, men nu börjar det bli mer och mer kravställning. Vissa har kommit längre än andra, men alla har fått sig en väckarklocka och måste se över sina behov, säger Fredrik Johansson, SE Manager i Sverige och Danmark, Palo Alto Networks.

MSB:s nya krav

Kraven från MSB ska implementeras första oktober 2021. För att bara nämna några ska en offentlig instans efter detta datum ha förmåga att skyndsamt upptäcka och bedöma incidenter och avvikelser, återställa manipulerad eller förlorad information, och filtrera nätverkstrafiken så att endast nödvändiga dataflöden förekommer mellan olika nätverkssegment.

Och även om det är många och strikta krav, tror Fredrik Johansson att de kommer att vara till hjälp.

– På så sätt gör dessa riktlinjer att det blir lite lättare, för nu vet alla mer exakt vad de måste förhålla sig till.

Säkra med Palo Alto Networks

Palo Alto Networks har lösningar som kan hjälpa offentlig sektor att möta dessa krav. Bland annat var bolaget först med att utveckla det som kallas för nästa generations brandvägg. En traditionell brandvägg filtrerar bort ip-nummer, medan nästa generations brandvägg filtrerar efter appar, vilket leder till att trafik kan segmenteras på ett helt nytt sätt.

– Det blir då lätt att styra vilka appar som får användas och inte i ljuset av till exempel kraven på MSB:s lista.

Cortex och XDR

Ett nytt tillskott till denna lösning är Palo Alto Networks Cortex, en säkerhetslösning med fokus på den enskilda klienten och det som kallas XDR, Extended Detection and Response. Fördelen med en sådan här lösning är att det är klienten, till exempel din dator, som blir fokus för den huvudsakliga datainsamlingen, vilket blir mer relevant inte minst när mer och mer av arbetsstyrkan arbetar utanför kontorets brandvägg.

Nu vet alla mer exakt vad de måste förhålla sig till.

Med Cortex kan säkerhetsavdelningen hämta information och bygga loggar med hjälp av maskininlärning om beteendemönster, och kan lättare upptäcka om något ovanligt händer på datorn som inte brukar hända.

– Om du helt plötsligt skulle börja hämta data från ett annat land mitt i nätterna kan vi börja titta på det. Om klienten råkar ut för en attack kan vi se hela incidentskedjan och vilka processer som startades under incidenten och bygga ett flöde.

Om Cortex upptäcker något som ser misstänkt ut på just min dator, kan programmet sedan flagga för dessa filer så att alla andra datorer med samma skydd kan söka efter liknande filer. Dessutom innebär lösningen att trafiken inte nödvändigtvis måste ta vägen via bolagets datacenter för att kollas, utan kan gå direkt ut mot till exempel O365.

Fredrik Johansson, Palo Alto Networks

Fredrik Johansson, SE Manager i Sverige och Danmark, Palo Alto Networks.

– Det blir på så sätt en snabbare och kortare fördröjning. Vi behöver inte passera de vanliga skyddsmekanismerna, utan skyddet ligger direkt på klienten.

Mindre flyttad trafik

En annan vinst med den här typen av lokal säkerhetslösning är att detta sedan kan samköras med information som kommer från en mer omfattande cloudsäkerhetslösning, vilket på så sätt skapar ett slags automatiserat helhetsskydd, som Palo Alto kallar för SOAR, Security Orchestration Automation and Response.

– Många är i ett skriande behov av en helhetslösning och inte ett lapptäcke av olika lösningar som är hopplöst att administrera. Detta tror vi att vi kan erbjuda och på så sätt förbereda verksamheter inför MSB:s nya krav, säger Fredrik Johansson.

 Hur ser intresset ut för den här typen av lösningar?

– Det är viktigt för alla verksamheter att snabbt upptäcka och agera på säkerhetshändelser. Om man inom den egna organisationen själv vill kunna hantera den förmågan, är Cortex XDR ett smidigt sätt att få alla delar att samköra, utan att behöva arbeta i olika verktyg, säger Gustav Rydmark, säkerhetsarkitekt på Atea.

 

4 juni 2021 Uppdaterad 10 juni 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto säkerhet

Rekommenderad läsning

Msb, Infosäkkoll, En Röd Verktygslåda Med Massor Av Verktyg

MSB testar din säkerhet

18 maj 2021 säkerhet

Infosäkkollen är MSB:s nya verktyg för landets it-avdelningar inom offentlig sektor som vill få koll på verksamhetens informationssäkerhet. Med hjälp av verktyget testas nuläget och du får även förslag på åtgärder.

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Folk Ransomware

Rekord för ransomware

24 mar 2021 säkerhet

Cyberkriminella som utför ransomware-attacker blir allt mer giriga i sina krav på lösensummor. Snittsumman som betalades under förra året hamnade på 312 000 dollar, jämfört med 115 000 dollar 2019. Det högsta beloppet under 2020 är 10 miljoner dollar.

Lenovo Biometri Thinkshield
video
Ett samarbete med Lenovo

Säker hemma med Lenovo

19 mar 2021 säkerhet

Med säkerhetsportföljen Thinkshield vill Lenovo säkra hemmakontoret inom både hård- och mjukvara. Det innefattar alltifrån fingeravtrycksläsare och kryptering av hårddiskar till molnverktyg och maskininlärning.

Sveriges Flagga Sorg

Försvar mot cyberattacker

18 feb 2021 säkerhet

Krigföring utan vapen, sårbarheter i samhället och hur vi kan förbereda oss för att gå offline. Det var några av ämnena när MSB, Försvarsmakten och Microsoft diskuterade cybersäkerhet. 

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.