Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Så kapas ditt Whatsapp-konto

Whatsapp Scam

Bedragare kapar Whatsapp-användares konton genom att påstå att de är en vän och frågar om säkerhetskod via SMS. Whatsapp ber nu användare att vara extra noggranna och aldrig ge ut lösenord till någon.

Du kan vara en måltavla för bedrägeriet om du mot förväntan får ett sms innehållandes en sexsiffrig Whatsapp-kod. Detta behövs vanligtvis när du sätter upp ett nytt konto eller när du loggar in från en ny enhet. Men om du inte har initierat den begäran kan det röra sig om en hackare som försöker logga in på ditt konto.

I nästa steg ber bedragaren dig om koden via ett Whatsapp-meddelande, oftast från en vän eller familjemedlems konto eftersom det kontot redan är hackat. Bedrägeriet har funnits i flera år men fortsätter att lura människor. På sociala medier berättar personer om sina upplevelser.

Jag fick ett whatsapp-meddelande från min vän som sade att hon blivit utlåst från sitt konto. Hon sade att hon av misstag skickat en säkerhetskod till min telefon istället för hennes, varpå hon frågade om jag kunde skicka över den. Jag gjorde det eftersom vi alla vet hur frustrerande it kan vara ibland och jag var mån om att hjälpa till. Men egentligen hade jag ju skickat koden till hackaren, säger en användare.

Med ett stulet konto kan hackaren skicka meddelanden till dina vänner och familj, fråga om pengar och liknande. Bedragaren får också tillgång till dina kontakters telefonnummer så att hen kan testa det sexsiffriga kod-tricket på fler offer. Han eller hon får även tillgång till dina chattar.

Whatsapp ber nu användare att:

  • Aldrig ge ut lösenord eller säkerhetskod till någon, inte ens vänner eller familj
  • Aktivera tvåstegsverifiering för extra skydd
  • Vara vaksamma ifall man får ett meddelande där någon ber om pengar. Ring personen och dubbelkolla så att allt står rätt till.

Källa: BBC

8 juni 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.