Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digitalt utanförskap i mindre kommuner

Sveriges Digitalisering Ojämn Mellan Kommuner

Storstäder och kommuner med borgerligt styre har mer fokus på digitalisering, jämfört med andra kommuner. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

– Digitalisering nämns tre gånger så ofta i storstädernas mål- och resursplaner än i motsvarigheten på landsbygden. Kommuner med borgerligt styre skiljer sig också markant med tydliga strategier jämfört med de som styrs av vänsterblocket, säger Johan Magnusson, docent i informatik på Göteborgs universitet och huvudförfattare till studien.

I en studie vid Göteborgs universitet har forskare analyserat hur Sveriges kommuner beskriver hur de vill arbeta med digitalisering av välfärdstjänster i sina mål- och resursplaner, MRP. Stora skillnader går att återse beroende på kommunens ekonomi, var den är placerad, hur många invånare kommunen har och vilka partier som styr i den.

– MRP styr hur den digitala utvecklingen av välfärdstjänsterna kommer se ut, exempelvis möjligheten att söka digitalt försörjningsstöd, bygglov och hantera digital frånvaroanmälan till förskola och skola. Att strategiarbetet skiftar så mellan kommunerna är allvarligt eftersom tjänsterna blir allt viktigare för invånarna, säger Johan Magnusson.

Enligt studien lever 1,7 miljoner invånare i en kommun som antingen inte sätter mål gällande digitalisering, eller har en strategi som är fokuserad på att endast driva internt effektiviseringsarbete, och därmed inte har en invånarfokuserad utveckling.

– Det innebär att invånarna riskerar ett utanförskap i den digitala välfärden och i förlängningen en försämrad service. Kommunerna har ett välfärdsuppdrag även inom det digitala området. Men om detta inte ses över drabbas i slutändan invånare som redan har det svårt.

Källa: Göteborgs universitet

3 juni 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.