Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Datadrivet och säkert på Nordic Paper

Pappersbruk Nordic Paper

Sedan Nordic Paper börsnoterades i oktober har fokuset på säkerheten intensifierats och nu arbetar bolaget med en riskmatris och regelbundna internkontroller. Dessutom har pandemin lett till nya digitala lösningar och smartare arbetssätt.

Vi jobbade med riskhantering även innan börsnoteringen eftersom vi följde ISO-certifieringar och så vidare. Vi testade backuper och återställde filer när det behövdes, men nu är säkerhetsarbetet mer påtagligt, säger Patric Johansson, it-chef på Nordic Paper.

Nordic Paper arbetar numera med en riskmatris med styrdokument där det sker regelbundna, schemalagda internkontroller och övningar i självkontrollsinstansen i Jira. Kontroller görs bland annat på policys, kontinuitetsplaner samt drift och säkerhetsrutiner.

Jira-systemet gör det också lättare att hantera de anställdas behörigheter. Patric Johansson exemplifierar med att om en person slutar på ekonomiavdelningen så schemalägger it-avdelningen i förväg i systemet att den personen ska sluta och då försvinner också personens behörigheter.

Det säkerhetsfokuset hjälpte oss när vi hade revision tidigare i år. Då kunde vi på bara några sekunder svara på revisorns frågor genom att visa hur vi följer upp behörigheter och ärenden. Det är lätt att bevisa att man gör rätt.

Covid-19 har drivit digitaliseringen

Men det är inte bara börsnoteringen som snabbat på det digitala arbetet på Nordic Paper, även pandemin har varit en bidragande faktor. Covid-19 har lett till att bolaget blivit mer datadrivet och digitalt i sitt arbetssätt, borta är plastmappar och papper som de anställda skrev ut och signerade.

Patric Johansson Nordic Paper

Patric Johansson, it-chef på Nordic Paper.

Vi hade ordrar i våra it-system även tidigare, men då skrev man ofta ut dem för att signera för hand, men nu när alla jobbar hemifrån går det inte att jobba så. Sedan ett år tillbaka har vi e-signering, vilket ökar vår effektivitet.

Det gör oss också mer datadrivna och ger oss mer information vilket gör att vi kan ta mer faktabaserade beslut. Vi är på olika platser, men kan ändå se och använda oss av samma data.

Hur ser Nordic Paper ut om två år?

Just nu pågår det en förstudie som kommer att mynna ut i en pilot på nya systemstöd för ERP (resursplanering) och MES (styrning och övervakning av produktionsprocesser). Planen är att på två till fyra års sikt ha nya, modernare ERP och MES-system i produktion i koncernen.

De nya systemen kommer att göra oss ännu mer datadrivna och ge oss en ökad kontroll. På så sätt kan vi bland annat förbättra vår produktionslönsamhet genom att boka och lasta mer effektivt och därmed minska våra transportkostnader och oplanerade stopp. Vi blir helt enkelt ett smartare bolag, avslutar Patric Johansson.

Om Nordic Paper

Nordic Paper är ett svenskt pappersföretag som har den kinesiska koncernen Anhui Shanying Paper som största ägare. Nordic Paper har produktionsanläggningar i Säffle, Bäckhammar, Åmotfors och norska Greåker. 

7 juni 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock, Nordic Paper

Rekommenderad läsning

Drönarbild Över Hong Kong

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 jun 2021 digit

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

Smarta Hem I Europa

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 jun 2021 digit

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Eu Röstar Ja Till Vaccinpass

EU ger klartecken för vaccinpass

9 jun 2021 digit

EU-parlamentet har röstat igenom det så kallade vaccinpasset som ska användas för resande inom Europa. Gröna passet ska användas i Sverige från och med 1 juli och gälla ett år framåt.

Databas, Jordbruksverket, Några Kossor Står Vid En Skogsglänta

Data som delas för smartare jordbruk

27 maj 2021 digit

Jordbruksverket föreslår en ny gemensam plattform för att lättare dela data inom svenskt jordbruk. Förhoppningen är en smartare samordning och bättre förutsättningar för innovation.

Industri Ovanifrån

VDI och moln-klart för Malux

26 maj 2021 digit

Sedan Malux gick över till molnet och virtuella skrivbord har arbetet förenklats och pc-beroendet minskat. Dessutom var bolaget redo för distansarbete och behövde inte göra några nyinvesteringar när pandemin ställde krav på hemmajobb. 

Digidrick För Bättre Vatten

Säkert vatten med DigiDrick

19 maj 2021 digit

Produktion av dricksvatten är en allt större utmaning för många kommuner. Med projektet DigiDrick har tunga producenter samarbetat kring utvecklingen av smarta drift- och beslutsstöd för säkrad vattenproduktion.

Ot, It, Ehandel, Inwido, Fönster Från Inwido På Fastighet I Stockholm

OT och smarta fönster för Inwido

18 maj 2021 digit

OT och it som utvecklas tillsammans, trots stora skillnader för respektive livscykel är fokus för dörr- och fönstertillverkaren Inwido. Bolaget arbetar dessutom på smarta it-lösningar i sina produkter och för att hitta synergier för de 29 bolagen i koncernen.

Skola Hemifrån Reading Progress

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021 digit

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

Perstorp, Teams, Färgglada Molekyler I 3D

Perstorp sjösatte ERP på distans

12 maj 2021 digit

Kemikaliekoncernen Perstorp valde Teams som samarbetsverktyg när pandemin bredde ut sig. Det senaste året har det skånska storbolaget lyckats rulla ut ett helt nytt globalt affärssystem, och i flera länder helt på distans.