Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Extra utsatt för ransomware

Bild Tagen Mot Vattnet Från Fören På Ett Megastort Fartyg

Attacker av ransomware mot logistikföretag har trefaldigats under det senaste året. Nu menar många att det behövs en ordentlig genomlysning av it-lösningar inom transportbranschen.

– Bolag inom logistikbranschen är ofta stora och väldigt känsliga för yttre påverkan, vilket gör dem till perfekta som måltavlor för ransomware-ligor, säger Tomas Lind, chef för strategic intelligence på säkerhetsföretaget Bluevoyant.

Betalningsvilliga

Att just logistikbranschen är extra utsatt beror dels på att det är en bransch som varit extra viktig under pandemin och dels att ett stopp i en kritisk leveranskedja är oerhört kostsamt, vilket innebär att bolagen ofta är villiga att betala den lösensumma som hackarna begär.

NotPetaya-attacken mot Maersk 2017 är ett exempel på när det går riktigt illa. Efter en krypteringsattack stängdes tiotusentals nätverk och maskiner i över 130 länder ner, vilket orsakade förluster på flera 100 miljoner dollar.

Fjärrskrivbord utnyttjas

Enligt Bluevoyant måste hela branschen se över sina säkerhetsrutiner för att minska antalet attacker och i synnerhet lösningar som har med fjärrskrivbord, Remote Desktop Protocol, att göra.

– Vi har inte sett någon industri med sämre skydd än dem i leverantörskedjorna och ransomware-ligorna döljer inte vad de gör utan siktar in sig på fjärrskrivbord. Speciellt nu när det är så många som arbetar på distans är det en kritisk punkt, säger Tomas Lind.

Källa: ZDNet

27 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.