Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rekord för ransomware

Folk Ransomware

Cyberkriminella som utför ransomware-attacker blir allt mer giriga i sina krav på lösensummor. Snittsumman som betalades under förra året hamnade på 312 000 dollar, jämfört med 115 000 dollar 2019. Det högsta beloppet under 2020 är 10 miljoner dollar.

Organisationer runt om i världen hålls gisslan av ransomware, och många tvingas betala de cyberkriminella eftersom de av olika skäl inte är kapabla att bekämpa hoten. Det kan handla om alltifrån brist på backuper till att kostnaderna som det innebär att produktionen står stilla är högre än lösensumman, säger John Davis från Palo Alto Networks.

Ransomware visar inga tecken på att sakta ned. Den genomsnittliga lösensumman som betalades i utbyte mot en krypteringsnyckel ökade från 115 000 år 2019 till 312 000 förra året. Det innebär en 171-procentig ökning mellan åren, och är den högsta snittsumman någonsin, visar en ny undersökning från Palo Alto Networks.

De fortsatta framgångarna har inneburit att vissa ransomware-grupperingar blivit väldigt modiga i sina krav. Innan 2020 var den högsta lösensumman som betalats ut till cyberkriminella 5 miljoner dollar, men under det föregående året fördubblades siffran då en summa på 10 miljoner dollar betalades ut efter en ransomware-attack.

Det högsta kravet på lösensumma under 2020 var 30 miljoner dollar, vilket även det är dubbelt så högt som rekordkravet på 15 miljoner dollar tidigare år.

Källa: ZDNet

24 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.