Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oklart om cyberbrott

Cyberbrott Folkpåstan 960640

Majoriteten av alla européer vet inte hur de ska rapportera ett cyberbrott. I Sverige är omedvetenheten ännu högre än genomsnittet, och hela 81 procent känner inte till hur de ska agera när de ser olagligheter på nätet. 

Individer behöver bli mer vaksamma inför de stigande cyberbrottsnivåerna. Samtidigt visar studien att myndigheter och regeringar behöver förbättra sitt stöd till medborgare och företag för att göra dem mer informerade angående olagliga aktiviteter på nätet, säger Shai Aharony på Reboot on the web.

Enligt en ny studie från Reboot on the web vet inte 77 procent av alla européer hur de bör rapportera in brottslighet på nätet. Minst kunskap finns i Spanien och Danmark där 86 procent säger sig vara omedvetna om hur de bör gå tillväga.

I Sverige är motsvarande siffra 81 procent, vilket gör att vi är sämre än genomsnittet. 

På Malta är endast 46 procent omedvetna hur de ska rapportera in ett cyberbrott och i Grekland är siffran 58 procent. Enligt studien har därmed medborgarna i de två länder bäst koll på hur de ska göra när de ser olagligheter på nätet.

Källa: Infosecurity magazine

17 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.