Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

VR tar skolan till hemmasittare

Vr Skola Kungsbacka Eskilstuna

Elever med psykisk ohälsa, eller har andra skäl, kan via VR få tillgång till undervisningen och en ökad känsla av närvaro på egna villkor. Både Kungsbacka och Eskilstuna kommun testar just nu att införa tekniken för att stötta elevhälsan. 

Att delta i lektioner på distans får en helt ny dimension med VR. Du kliver rakt in i klassrummet virtuellt och du kan höra och kommunicera med övriga i klassen på samma sätt som som om du var på plats, säger Lèv Grünberg, utvecklare i Kungsbacka kommun.

Med Inclubit-360 har vi en tidsfördröjning på under en sekund vilket ger oss möjlighet att inkludera elever med en helt annan känsla än vid exempelvis ett Teamsmöte. 

Eskilstuna och Kungsbacka har tillsammans med Rise tagit fram VR-lösningen Inclubit-360 som till en början främst ska användas på skolor. Det finns tre olika elevkategorier som lösningen kan tänkas passa för. Den första kategorin är elever med ett fysiskt hinder, exempelvis en allvarlig sjukdom.

Den andra kategorin är elever med psykisk ohälsa som behöver träna på att socialera sig men som kanske inte vill vara med i klassen. Den tredje kategorin är elever som har svårt att motivera sig till att komma iväg till skolan, säger Lèv Grünberg.

Just nu pilottestar högstadieelever i både Eskilstuna och i Kungsbacka tekniken. Responsen är än så länge positiv men det är fortsatt tidigt i arbetet.

Lev Och Ranald

Lèv Grünberg och Ranald MacDonald.

Till sommaren vet vi mer om vad som funkar bra och inte, hur ansträngande det är och hur länge man kan ha VR-glasögon på sig under en dag. Det är ju en påtaglig upplevelse. Vi behöver förstå mer hur upplevelsen är för eleven för att sedan utforma ett undervisningssätt som fungerar tillsammans med våra verksamheter, säger Ranald MacDonald, digitaliseringsstrateg, Eskilstuna kommun.

Öppen källkod

Eftersom Inclubit-360 är utvecklad på öppen källkod ska det inte innebära några större kostnader att drifta tjänsten i egen regi för kommunerna, förutom hårdvaran de behöver köpa in. Tekniken lämnar inga digitala spår.

Säkerhet har varit högsta prio under utvecklingen av tjänsten. Det är såklart väldigt viktigt i ett elevsammanhang eftersom våra elevers personuppgifter alltid är extra skyddsvärda, säger Lèv Grünberg.

I slutet av maj kommer de båda kommunerna tillsammans med Rise att lansera Inclubit-360.

– Då bjuder vi in kommuner och regioner till ett webbinarium så att fler kan förstå och ta del av tekniken. Förhoppningsvis kan tjänsten utvecklas så att fler kan nyttja den som ett redskap i elevhälsan, säger Ranald MacDonald.

4 maj 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Distansskola 960640

Covid skapar nya skolbehov

27 apr 2021 digit

Pandemin har ökat skolans behov av beställarkompetens och det krävs mer digitala satsningar för att byta ut föråldrad teknik och minska det digitala gapet. Det visar en branschrapport från Swedish Edtech Industry. 

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Smart från start i kulturhus

26 apr 2021 digit

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Buss Göteborg

Gratis busstrafik

22 jan 2021 digit

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.