Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Covid skapar nya skolbehov

Distansskola 960640

Pandemin har ökat skolans behov av beställarkompetens och det krävs mer digitala satsningar för att byta ut föråldrad teknik och minska det digitala gapet. Det visar en rapport från Swedish Edtech Industry. 

 Den omställning som sker nu saknar motsvarighet och är en tydlig indikator på att effekterna av distansundervisningen kommer att bestå. Lärare, utbildare och andra personalgrupper har fått helt nya erfarenheter och tidigare ovana användare har bekantat sig med, för dem, nya digitala verktyg, säger Jannie Jeppesen, vd på Swedish Edtech Industry.

Branschen för utbildningsteknologi, Swedish Edtech Industry, har släppt en rapport om svensk edtech efter ett år av pandemi och skolstängningar. I rapporten har man pratat med medlemsföretagen inom edtech-sfären kring hur de ser på utvecklingen och framtiden.

Branschrapporten pekar på att pandemin har vänt upp och ned på tidigare sanningar och satt utbildningens former i en stark transformation. De nya behoven skapar ett förändringstryck på både digitala verktyg och plattformar, samt på pedagogiska modeller och metoder.

I vår omvärldsspaning ser vi detta på ett globalt plan. Pandemin har dramatiskt ökat efterfrågan på kompetensomställning, utbildning och livslångt lärande, både hos företag och offentlig sektor, säger Jannie Jeppessen.

Förändrade affärsmodeller

Mer än hälften av medlemsföretagen har utvecklat ny funktionalitet under pandemin, visar rapporten. Dessutom uppger var tredje företag att man ändrat sina affärsmodeller och långsiktiga strategier gällande produktutveckling.

En ytterligare effekt som man ser är behovet av en ökad beställarkompetens. Nyckeln till utveckling ligger i kompetenta inköp och leveranser, menar Jannie Jeppesen.

 Vi ligger långt fram i Sverige och har alla förutsättningar att driva på och faktiskt leda utvecklingen och att skapa förutsättningar för edtechföretagen att bedriva behovsnära tjänsteutveckling som stödjer ett flexibelt lärande så att vi kan tillvarata de möjligheter som nu öppnar sig.

Rapporten lyfter fyra områden som branschen ser som avgörande för den kommande utvecklingen:

  • Höjda ambitionsnivåer och nationella strategier för lärande
  • Satsningar på digital infrastruktur och att byta ut föråldrad teknik
  • Öka likvärdigheten för att minska det digitala gapet i skolan
  • Mer kompetenta upphandlingar och leveranser för att få till förnyelse och utveckling

Källa: Swedish Edtech Industry

27 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.