Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Facebook ber om IOS-spårning

Facebook Ios

Facebook ber Iphone-användare att aktivera spårning, bland annat för att det sociala mediet ska kunna fortsätta vara gratis. Uppmaningen kommer som en följd av IOS 14.5-uppdateringen där Apple gjorde det svårare för appar att spåra sina användare.

Genom nya App Tracking Transparency, ATT, får IOS-användare frågan om de tillåter att appar spårar dem, även när inte själva appen används.

Nu har Facebook och Instagram börjat uppmana användare att aktivera appspårning i telefoninställningarna. Det finns ett antal olika anledningar från Facebooks sida, bland annat menar de att användarna får mer relevanta annonser samt att de därigenom stödjer diverse företag.

En annan anledning är att Facebook ska kunna fortsätta vara gratis. Det är ännu oklart om bolaget kommer börja ta betalt på något sätt, men med det nya hotet verkar det inte alldeles osannolikt. Sociala medie-plattformen har tidigare sagt att man alltid kommer vara gratis att använda, något man även hade som tagline från starten fram till 2019 då den togs bort.

När Mark Zuckerberg, vd på Facebook, vittnade inför kongressen sade han att det inte är uteslutet att en premiumversion av Facebook kan komma, men att en version av plattformen alltid kommer vara gratis.

Redan innan 14.5-uppdateringen blev verklighet stötte den på kritik från Mark Zuckerberg, då han menade att ATT kommer få negativa konsekvenser för bland annat e-handlare. Facebook anser även att Apple genomför förändringen för att öka vinsterna, inte integriteten.

Källa: The Verge

3 maj 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Facebook

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.