Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nyheter i IOS 14.5

Apple Uppdatering 14.5

Apples senaste uppdatering har flera nya funktioner. Bland annat får mobilanvändare frågan om de tillåter att appar spårar dem, även när de inte använder appen. Det blir fler emojis och med lite trix kan du låsa upp mobilen, även med munskydd.

Den största nyheten är att du som användare själv kan välja hur mycket du vill att appar ska kunna spåra dig mellan olika webbplatser och appar. Det är en funktion som bland annat Facebook har motsatt sig då det blir svårare att skapa riktade annonser baserat på ditt användarbeteende. Nyheten tros kan komma att försvåra tillvaron för e-handlare.

14.5-uppdateringen introducerar även nya emojis. Kärlekspar-emojin finns i olika hudtoner, men även en figur som pustar ut och ett hjärta som brinner är numera tillgängliga. Dessutom blir röststyrningshjälpen Siri mer mångsidig och kommer med flera olika röster.

Det går numera också att låsa upp sin Iphone med ansiktsigenkänning även med munskydd på, men det finns en hake, du behöver en Apple Watch för att lyckas.

Nya uppdateringen kommer också att funka ihop med Apples nya spårbrickor AirTags, som går att sätta på dina nycklar, eller annat som ofta förvsvinner, och går att hitta med hjälp av Hitta mig-appen.

Källa: BBC

28 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Apple

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.