Amnesty kritisk till övervakningsteknik

Amnesty Kritisk Till Övervakningsteknik

Teknik utvecklad i Sverige används för censur och digital övervakning i diktaturer, bland annat i Belarus. Nu kräver Amnesty hårdare regler mot export av teknik som kan inskränka mänskliga rättigheter. 

– Övervakningsprodukter är en form av vapen, om de används på fel sätt, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig på Amnesty i Sverige.

Belarus, Jordanien och Egypten är tre av de länderna som inhandlat svenskutvecklad teknik som kan användas för internetcensur och digital övervakning. Företaget Sandvine, med sitt svenska huvudkontor i Varberg, har tagit fram tekniken. Det finns bevis på att tekniken använts i syfte att censurera, och i Belarus fall har företaget själv bekräftat att landets styre använt den på detta sätt.

EU har beslutat om nya, hårdare exportregler som bland annat rör digitala produkter som kan nyttjas för övervakning. En nyhet är att man måste ta viss hänsyn för ifall det köpande landet kränker mänskliga rättigheter. Amnesty välkomnar unionens nya regler, men tycker samtidigt att de är för otydliga.

– Vi vill se hårdare regler för den här typen av export. De nya EU-reglerna ser vi som en miniminivå. Det bör gå att neka en exportlicens om det finns risk att mänskliga rättigheter kan komma till skada, säger Ulrika Sandberg.

Sverige är ett av länderna som utpekats för att motarbeta en skärpning av dessa exportregler.

– Det är allvarligt att vi med ena handen tillåter export av produkter som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter, till exempel genom övervakning, och med den andra fördömer människorättskränkningar i samma land. Det går inte ihop, säger Ulrika Sandberg. 

Källa: DN

26 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT