Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

EU mot igenkänning

Halva Ansiktet På En Kvinna Med Ansiktsigenkänningspunkter

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

–  AI-återförsäljare kommer vara extremt fokuserade på de här nya förslagen eftersom de kommer betyda att sättet som AI utvecklas på förändras fundamentalt, säger Herbert Swaniker, advokat på den multinationella byrån Clifford Chance.

Tuffa regler

Förslagen, som läckts innan de officiellt presenterats, innehåller tuffa regler mot AI-användning som bedöms ha en hög risk. Det handlar bland annat om algoritmer som manipulerar hur vi människor tycker och fattar beslut som skadar oss och AI som används för integritetskränkande övervakning eller för att sätta sociala poäng på människor.

Detta skulle kräva att varje land i EU upprättar ett system som kan se efter att reglerna efterlevs. De bolag som trots allt utvecklar AI som går emot EU:s föreslagna regler riskerar böter på uppemot 4 procent av sina globala intäkter.

Sådana så kallade högriskexempel kan vara AI som försöker förutspå sannolikheten för att en individ ska begå ett brott eller algoritmer som används i rekryteringssyfte. Vidare kräver EU-kommissionen att det ska finnas ett simpelt sätt att stänga av AI-lösningen om något går fel.

AI-lösningar som utvecklas för militärens räkning eller för myndigheter som använder det för att på olika sätt skydda allmänheten lär dock vara undantagna.

Samtidigt som dessa regleringar ska efterlevas, vill EU att Europoa ska fortsätta hänga med i den snabba AI-utvecklingen där USA och Kina redan har ledartröjan, med målet att AI ska bidra till mänskligt välbefinnande.

Kan slå fel

Men det finns de som tycker att de nya förslagen är otydliga och vaga. En av dem är Daniel Leafur, analytiker av EU-regleringar.

– Hur bestämmer vi vad som kan innebära en skada för någon? Och vem ska behandla detta?, twittrade han.  

The European Centre for Non-Profit-Law och som har bidragit till EU-kommissionens White Paper för AI, uttrycker också en oro.

– Det här sättet att sätta upp högriskexempel är i bästa fall slarvig, i värsta fall farlig. Regleringarna borde tydligare ställas i relation mot demokrati, lagar och mänskliga rättigheter.

Källa: BBC

16 april 2021 Uppdaterad 19 april 2021 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.