Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med HPE

Zero trust överallt med Aruba

Zero trust och säkerhetslösningar som fungerar lika bra överallt blir allt viktigare. Nu presenterar Aruba lösningar som kan anpassas efter verksamheten, och som hanterar och säkrar både användare och klienter på en hybrid arbetsplats.

– Att ha bra prestanda och bra säkerhet samtidigt är en stor utmaning idag. Med Arubas lösningar som bygger på Secure Access Service Edge, SASE, blir det lättare för verksamheter att automatisera sin säkerhetsklassning av olika sorters trafik, säger Nirmal Rajarathnam, director för product line management i Arubas Edge-team.

En ny säkerhet

Oavsett trafikens källa, destination eller enhet, det vill säga oavsett datacenter, moln, hem, café, telefon eller dator, möjliggör tillvägagångssättet med SASE både en bättre säkerhet och prestanda tack vare sin decentraliserade arkitektur. Det är helt enkelt det nya sättet att se på säkerhet när alla arbetar överallt.

Enligt konsultföretaget Gartner kommer 40 procent av alla stora bolag att ha en SASE-arkitektur på plats år 2025.

– Det är som en säkerhetsstruktur som kan skräddarsys vartefter nya enheter och nya anslutningar upprättas. Det är som en sorts global brandvägg, säger Adam Powers, senior product manager för Silverpeak, Aruba.

Zero trust

Ett annat växande koncept inom nätverks- och säkerhetsbranschen är zero trust. Nirmal Rajarathnam förklarar att användaren ofta hamnar i fokus för zero trust, det vill säga att det är användaren som nätet ska kunna lita på, men en användare, eller user, handlar lika mycket om enheten som används, och nätet från vilken denna enhet kopplar upp sig ifrån.

Jag som användare kanske sitter på ett café med min dator, kopplar upp mig till deras wifi och hämtar data från en molntjänst. I det scenariot är användare, klient och nätet okänt och detta kan vara svårt att verifiera. Och eftersom så stor del av trafiken idag inte bara sker inom de stora nätverken på till exempel ett universitet, bolag eller en myndighet, utan också utifrån och in och vice versa, har det blivit ofrånkomligt med en zero trust-modell.

I Aruba Clearpass Device Insight, CPDI, ett nytt tillskott i Aruba Central, är det enkelt att sätta upp och övervaka en sådan struktur.

– Här kan du snabbt se vilka enheter som är anslutna, allt från datorer till IoT, efter hur de profilerats av CPDI. Vilket bolag som ligger bakom enheten, hur den agerar i nätverket, och så vidare. Den här typen av identitetsprofilering är unik för Aruba, säger Nirmal Rajarathnam.

– Det här sättet att hantera användare och enheter i ett nätverk på ett automatiskt och säkert sätt, istället för att segmentera trafik, är otroligt och något som marknaden har frågat efter länge, säger Adam Powers.

Explosionen med SD-WAN

SASE-arkitekturen kan i någon mån sägas vara en effekt av utvecklingen för SD-WAN. Enligt Adam Powers skulle utvecklingen med SD-WAN kunna jämföras med en dörrklocka som för några enbart var en ljudsignal som meddelade att någon stod vid dörren.

Idag kan du få reda på vem det är som ringer, vad de pratar om eller om det bara är ett paket som lämnats. På samma sätt förändrar SD-WAN våra nätverk i grunden, alltså hur de hanteras och vem som får åtkomst till vad, när, hur och varför. Något som inte minst blir mer och mer aktuellt i takt med att världens arbetsstyrka inte längre är låsta till specifika arbetsplatser.

– I Aruba EdgeConnect SD-WAN kan vi skapa policies från ändpunkt till ändpunkt, beroende vad det är för typ av anslutningar, utan att riktigt behöva ta hänsyn till vad som händer där emellan. Globala bolag behöver alltså inte sätta upp specifika policies för vart och ett av sina kontor. Det blir som en sorts zonbaserad brandväggsmekanism.

 

28 april 2021 Uppdaterad 6 maj 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Bergsklättring 960640
video
Ett samarbete med HPE

Upplev edge med Aruba

14 apr 2021 digit

Edge-to-cloud-eran är här och den kommer att vara lika stor som mobile first-epoken. Det menar Arubas grundare Keerti Melkote under bolagets event Atmosphere. Dessutom lanserar Aruba flera nyheter om plattformen ESP. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Paraply Skydd Microsoft

Skyddet från Microsoft

15 mar 2021 säkerhet

Microsoft fortsätter att satsa på zero trust och det gäller nu inom många olika delar. Under Ignite presenteras nyheter om lösenordsfria inloggningar, verktyg för hotanalys och ny skanning inifrån och ut.

Fyra Personer På Skärm I Möte
video
ett samarbete med vmware

Molnkoll på vForum

15 jan 2021 digit

Molnbyten, utveckling och säkerhet i hela it-kedjan är två av ämnena på VMwares digitala event Vforum i februari. Nytt för i år är att Vforum kommer att arrangeras vid tre tillfällen. 

Ms Corona 960640

MS plan för säkerhet

10 nov 2020 säkerhet

Microsoft vill göra det enklare att ha koll på regler och förordningar samt upptäcka och svara på cyberattacker. Som en följd av coronapandemin lanserade man på Ignite ett nytt verktyg för regelefterlevnad och ett XDR-skydd som tar hand om bland annat appar, moln och IoT-enheter.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

glidflygare på väg att kasta sig ut från en klippa2.jpg
video

Så säkrar Cisco

7 apr 2020 digit

Utvecklare vill snabbt testa nya funktioner medan it fokuserar på säkerheten och mitt emellan står CIO:n som både vill ha snabbhet och säkerhet. Därför bygger nu Cisco framtidens säkerhetslösningar.