Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rysk attack mot Sverige

Fotbollslandslaget960640

Bland annat ska det misstänkta ryska dataintrånget ha inneburit att personliga uppgifter om spelare i damlandslaget har spridits. Bilden är från EM 2013.

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

– Förundersökningen visar att det är den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som via sitt 85:e center, också känt som enhet 26165, som har planerat och genomfört det grova dataintrånget mot Riksidrottsförbundet. Vi kan vidare konstatera att intrånget varit en del i en rysk kampanj riktad mot nationella och internationella antidopningsorganisationer som bland annat WADA och USADA samt mot Internationella fotbollförbundet FIFA, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Dataintrången har lett till att GRU fått tillgång till svenska idrottares personliga uppgifter, exempelvis medicinska journaler. 

– Informationen har publicerats offentligt och baserat på dessa uppgifter har även svensk media skrivit artiklar som överensstämmer med GRU:s narrativ att svartmåla idrottare och idrottsorganisationer i väst.

En idrottare som ska ha utsatts och fått sina medicinska uppgifter offentliggjorda är den svenska fotbollsspelaren Olivia Schough. 

– Jag tror väldigt många av de som utsatts för det här är kränkta, säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. 

Det var under perioden december 2017 till maj 2018 som de upprepade dataintrången mot Riksidrottsförbundet ägde rum. Att förundersökningen läggs ned beror på att det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

– Mot bakgrund av att aktörerna agerar för en främmande makt, i detta fall Ryssland, gör vi bedömningen att förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas av de personer som misstänks ligga bakom intrånget. Därför har jag i dag beslutat att lägga ned förundersökningen, avslutar Mats Ljungqvist.

Källa: Säkerhetspolisen, åklagare.se, DN

14 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Rikard Fröberg, Flickr.

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.