Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Facebook satir-varnar

Rolig Hund Med Peruk Mor Rosa Bakgrund

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

– Vi testar ett sätt för att göra det lättare för användare att sätta in sidor i en kontext, när de dyker upp i nyhetsfödet. Vi kommer löpande tagga sidor med public official, fan page och satire post, skriver Facebook Newsroom i en Twitter-post.

Facebook har inte gett någon förklaring till varför bolaget vill tagga sidor, men en trolig förklaring är att det förekommer mycket delningar av nyheter som kommer från satir-nyhetssajter som till exempel The Onion, där de som delar tror att det är riktiga nyheter.

Det hände bland annat Donald Trump när han var president och han twittrade om en nyhet som sa att Twitter skulle stängas ner för att hindra smutskastning av den dåvarande presidentkandidaten Joe Biden. En nyhet som var fake, men som Donald Trump alltså trodde var riktig.

Utöver satir-taggen kommer också public official läggas till för sidor som hanteras av en regering eller myndighet, och fan page på officiella fan-sidor.

Källa: The Verge

12 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.

IBM först med 2-nanometers chip

7 maj 2021

IBM uppger att bolaget har lyckats skapa världens första 2-nanometers chip. Den nya tekniken ska bland annat kunna innebära längre batteritid för mobiltelefoner och bättre prestanda i datorer.

Google vill ha tillbaka medarbetarna

7 maj 2021

Google-anställda bör vara på kontoret tre dagar i veckan, med start i september i år. Det skriver CEO Sundar Pichai i ett mejl till sina medarbetare. 

Vaccinpass med öppen källkod

6 maj 2021

Öppen källkod kan bli nyckeln till Sveriges vaccinationsbevis som kommer ingå i tjänsten Gröna beviset. Nu hoppas DIGG att ett Hack for Sweden-event kan hjälpa till att hitta lösningar för en svensk e-legitimation.