Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Raderar 1,3 mdr konton

Facebook Desinformation

Facebook raderade 1,3 miljarder falska konton under perioden oktober-december 2020. Raderandet är en del i plattformens kamp mot desinformation, som intensifierades i samband med förra årets presidentval.

Vi blockar miljoner fejkkonton varje dag, de flesta av dem i samma stund som de skapas. Vi utreder och stänger av utländska och inhemska påverkanskampanjer som kommer från fejkkonton, skriver Guy Rosen, integritetsansvarig på Facebook, i ett blogginlägg.

Guy Rosen skriver vidare att Facebook nu har 35 000 personer som arbetar med att stoppa desinformation på plattformen. Bolaget använder även AI för att hitta och stoppa desinformation om bland annat covid-19 och vacciner.

Även om ingen helt kan få bort felaktig information från internet, så försöker vi på olika sätt att hantera det så omfattande och effektivt som möjligt, skriver Guy Rosen.

Facebook har under lång tid fått kritik för att ha varit för slappt med att stoppa spridningen av desinformation.

Senare i veckan ska vd:n Mark Zuckerberg tillsammans med Twitters vd Jack Dorsey och Googles vd Sundar Pichai förklara inför en kommitté i den amerikanska kongressen hur företagen jobbar med den här frågan.

Källa: New York Post

24 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.