Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

Smart City

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

– Trenden med centralisering och cloud-only är över och it-världen går nu mot en decentraliserad infrastruktur. En av de stora orsakerna till det är att nästan 80 procent av all data skapas i edge från mobiler, bilar, maskiner och andra uppkopplade enheter. Att flytta all den datan till en enda plats kan vara besvärligt och kostsamt, så därför blir världen hybrid, säger Peter Werdenhoff, CTO på HPE.

Här vill HPE med sin portfölj Ezmeral göra det möjligt för din organisation att bli hybrid på riktigt, det vill säga att flytta molnupplevelsen dit tjänsten eller datat gör sig bäst rättvisa, med så lite risk för inlåsning som möjligt.

Portföljen är uppdelad i ett gäng olika programvaror såsom Data Fabric, ML Ops och en containerplattform, där den sistnämnda gör det lätt att flytta appar och data i små enheter.

– Ju mindre enheter du har, desto mer flexibel kan du vara. Med containrar kan du koppla isär datalager och compute-lager. Datan kan ligga var som helst och compute kan ligga var som helst, sedan kopplar du ihop dem i mikrotjänster. Du kan exempelvis ha compute i Azure och datat i ditt on prem-datacenter eller vice versa. Det blir som många små datacenter. På så sätt blir du också framtidssäkrad.

HPE sköter grovjobbet

Genom att nyttja Ezmeral kan mycket av it-driften försvinna via automatisering och tjänster. Användarna ska istället kunna fokusera sitt arbete på it som ger värde.

– Vi gömmer och tar hand om komplexiteten som finns i en decentraliserad värld. Du kan istället haka på i den ständigt ökande innovationstakten och börja nyttja inbäddad AI som följer med portföljen. Det kommer alla företag och organisationer behöva göra om de ska finnas kvar och vara konkurrenskraftiga framöver. 

Werdenhoff

Peter Werdenhoff, CTO på HPE.

Enligt Peter Werdenhoff har förflyttningen mot en decentraliserad, hybrid värld redan pågått ett tag, men det är fortsatt så att många inte har gjort förändringen. Verksamheter brottas fortfarande med hur de ska gå tillväga.

– Det är egentligen enkel matematik att det inte går att hantera all data på en enda plats, utan det måste skötas effektivare. Här hjälper Ezmeral ML OPS till som tar hand om datat och där det även är lätt att gå från POC:ar där man testar AI till att implementera AI på riktigt i verksamheten. Det här är något som vi i Sverige, både i offentlig och privat sektor, behöver bli bättre på. 

Används som tjänst

Portföljen med underliggande hårdvara betalas och driftas som tjänst. Det kan bland annat innebära att upplevelsen blir densamma som i ett privat moln.

– Det är därför vi säger att vi har The cloud that comes to you. Det blir en maximal flexibilitet där du kan köra dina appar och ditt data där du vill i vilket format du vill. 

– Samtidigt behöver du inte känna att investeringen är riskfylld och att du inte kan göra nya coola saker om sex månader. Ett löfte från oss är att plattformen är framtidssäker, öppen och flexibel för nya kommande behov, säger Peter Werdenhoff.

22 april 2021 Uppdaterad 23 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Dell Apex Edge Michael Dell Keynote
Ett samarbete med Dell

Apex skapar ett nytt Dell

7 maj 2021 digit

Dell går all-in i Apex, en ny samling av as-a-service-lösningar inom bland annat lagring, moln och edge. Apex kan komma att förändra bolaget i grunden, menar vd:n Michael Dell under keynoten på Dell Technologies World.

Trombia Robot
video

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021 digit

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och den ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Spot Lkab

LKAB tar hjälp av Spot

29 apr 2021 digit

LKAB satsar på moln, AI och data, bland annat genom en AI-lösning som identifierar slaggbildning och robothunden Spot som ska trygga medarbetarnas säkerhet i gruvorna. Målet är ett smartare bolag och att vara koldioxidfritt 2045.

Moln Cio

Molnet trendar för CIO:er

26 apr 2021 digit

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Skog Träd Dell
video
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Bergsklättring 960640
video
Ett samarbete med HPE

Upplev edge med Aruba

14 apr 2021 digit

Edge-to-cloud-eran är här och den kommer att vara lika stor som mobile first-epoken. Det menar Arubas grundare Keerti Melkote under bolagets event Atmosphere. Dessutom lanserar Aruba flera nyheter om plattformen ESP. 

Amerikanska Flaggan Och Kinesiska Eu Flaggan Målade Lite Coolt

Googles krav på USA

13 apr 2021 digit

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Robot Människa

Robot förstår våra rörelser

13 apr 2021 digit

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.