Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

– Med Optimizer går det att allokera bandbredd åt det som kräver mest, på så sätt kan du exempelvis minska risken för lagg i dina videomöten, säger Gustaf Hofman-Bang, produktspecialist på Dell.

Dells Latitude 5000-serie är den mest populära produktserien inom Latitude-familjen och är anpassad för de vanligaste arbetsuppgifterna på kontoret eller i hemmet. Serien innehåller under 2021 modellerna 5520, 5420 och 5320, där den sistnämnda kan konfigureras som en vanlig bärbar eller 2-i-1-dator.

Utöver att modellerna i 5000-serien har blivit lättare och smidigare än tidigare generationer har man även fullt stöd för Dell Optimizer, en programvara som med hjälp av AI och ML anpassar datorn efter hur användaren arbetar.

Katarina Kenne

Katarina Kenne, hållbarhetsansvarig på Dell.

– Upp till fem applikationer kan optimeras och därmed startar de snabbare och de processer som sker inom applikationen ges maximal kraft för att genomföras snabbare. Utöver detta anpassas batteri- och strömfunktioner för att maximera batteritid och batteriets livslängd. Även funktioner såsom ljud, bild och bandbreddsallokering anpassas efter vilken applikation som körs, och vad användaren gör i dem.

Ytterligare en funktion som hanteras via Dell Optimizer är Express Sign-In som innebär att man med hjälp av en inbyggd närhetssensor samt IR-kamera kan uppleva ett helt nytt sätt att logga in i sin dator.

– Många spenderar idag större tid framför den interna skärmen på sin bärbara dator då man ofta inte har samma tillgång till externa skärmar i hemmet. Med Express Sign-In känner datorn av när du sätter dig framför den och aktiverar då IR-inloggning via Windows Hello. När du sedan går ifrån din dator upptäcks detta och datorn låser sig automatiskt och sätter sig i strömsparläge.

Bioplast från träd

Utöver AI-funktionerna så har en stor del av arbetet med nya Latitude 5000-serien haft hållbarhet i fokus. I produktionen används för första gången bioplast från träd. 21 procent av locket är gjort av bioplast, vilket medför ett lägre koldioxid-, energi- och vattenavtryck.

– Koldioxidavtrycken minskar med 3,8 miljoner mil körda med bil, vilket är mer än 971 varv runt jorden. Energin som blir över kan generera el till 5500 amerikanska hem under ett helt år och vattnet som sparas kan fylla 226 stycken simbassänger i OS, säger Katarina Kenne, hållbarhetsansvarig på Dell.

Hofman Bang Proffe

Gustaf Hofman-Bang, produktspecialist på Dell.

– I en tidigare 5000-serie var vi först med att köra återvunnet kolfiber i designen, och det använder vi även här.

Att tillverka datorer i bioplast och återvunnet kolfiber går hand i hand med bolagets övriga hållbarhetsfokus och vision mot 2030 som kallas Progress Made Real. Några av målen för 2030 är att över 50 procent av Dells produkter och 100 procent av alla förpackningar ska bestå av återvunnet eller förnybart material. Och för varje såld produkt ska en motsvarande produkt återvinnas eller återanvändas.

– Dessutom ska 50 procent av våra anställda och 40 procent av våra chefer vara kvinnor. Vi ska även utveckla hälsa, utbildning och ekonomiska möjligheter för att skapa hållbara och långsiktiga resultat för en miljard människor.

– Vi vet att det är väldigt höga mål men vi ska göra allt vi kan för att nå dem. För oss på Dell går hållbarhet, utbildning och mångfald ihop i vår strävan efter att skapa en bättre planet, och här är Latitude 5000-serien ett steg på vägen, avslutar Katarina Kenne.

16 april 2021 Uppdaterad 10 maj 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Google Ai Woolaroo Översätter Objekt

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021 digit

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.

Dell Apex Edge Michael Dell Keynote
Ett samarbete med Dell

Apex skapar ett nytt Dell

7 maj 2021 digit

Dell går all-in i Apex, en ny samling av as-a-service-lösningar inom bland annat lagring, moln och edge. Apex kan komma att förändra bolaget i grunden, menar vd:n Michael Dell under keynoten på Dell Technologies World.

Google, Kontoret, Tom Kontorsstol Framför Ett Skrivbord I Ett Hem

Google vill ha tillbaka medarbetarna

7 maj 2021 digit

Google-anställda bör vara på kontoret tre dagar i veckan, med start i september i år. Det skriver CEO Sundar Pichai i ett mejl till sina medarbetare. 

Spot Lkab

LKAB tar hjälp av Spot

29 apr 2021 digit

LKAB satsar på moln, AI och data, bland annat genom en AI-lösning som identifierar slaggbildning och robothunden Spot som ska trygga medarbetarnas säkerhet i gruvorna. Målet är ett smartare bolag och att vara koldioxidfritt 2045.

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Smart från start i kulturhus

26 apr 2021 digit

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

Klimatdator 960640

MS klimatdator spår väder

23 apr 2021 digit

Storbritanniens meteorologiska institut ska tillsammans med Microsoft skapa världens mest avancerade väder- och klimatdator. Bland annat ska den förbättra noggrannheten i dagliga väderprognoser och ge tidiga varningar om extrema väderhändelser.

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Ölglas Blockkedja

Först med blockkedje-öl

21 apr 2021 digit

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Blå Ögon På En Kvinna

Stressade videoögon

20 apr 2021 digit

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.