Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Printa med biobläck

Lungor 3D Print

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram ett biobläck som gör det möjligt att 3D-printa luftvägar i naturlig storlek. Förhoppningen är att framöver kunna skriva ut mänskliga lungor och därmed avlasta kön för transplantationer. 

– Utvecklingen av detta nya biobläck är ett betydande steg framåt, men det är viktigt att bekräfta funktionen hos de små luftvägarna över tid och att undersöka genomförbarheten av detta tillvägagångssätt i djurmodeller, säger Martina De Santis, doktorand vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien. 

Kroniska lungsjukdomar är den tredje vanligaste dödsorsaken i världen och behovet av lungtransplantationer är stort. Dock råder en brist på lungtransplantationer och ett framtida alternativ skulle kunna vara att 3D-printa mänskliga lungor. Forskare runt om i världen försöker därför ta fram ett biotekniskt framställt material som går att kombinera med celler.

Nu kan forskare vid Lunds universitet vara något på traven. I en ny studie har man utvecklat ett nytt biobläck för 3D-printing av mänsklig vävnad. Bläcket består av alginat, som är ett ämne från tång, samt bindväv som härrör från lungvävnad.

Med biobläcket har forskarna tillverkat små rör som motsvarar små mänskliga luftvägar med två typer av celler som normalt finns i mänskliga luftvägar. Bläcket kan dessutom anpassas för samtliga vävnads- eller organtyper.

– Vi började smått genom att tillverka små rör, eftersom detta är en struktur i såväl luftvägar som i blodkärl. Genom att använda vårt nya biobläck med stamceller framrenade från patienters luftvägar kunde vi bioskriva små luftvägar som hade flera lager av celler och som förblev öppna över tid, säger Darcy Wagner, huvudförfattare till studien samt universitetslektor och docent i lungbioengineering och regeneration vid Lunds universitet.

Men än så länge är det en bit kvar innan de 3D-printade luftvägarna kan appliceras på människor.

– Vi hoppas att tekniska förbättringar av tillgängliga 3D-skrivare och ytterligare framsteg avseende biobläck kommer att göra det möjligt att bioskriva med en högre upplösning, och därmed kunna framställa större vävnader som skulle kunna användas för transplantation i framtiden. Men vi har fortfarande en lång väg att gå innan vi – förhoppningsvis – kan applicera detta på människor, säger Darcy Wagner.

31 mars 2021 Uppdaterad 1 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.