Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kvantdatorns svenska ryck

Poseidonstatyn I Göteborg

Chalmers tekniska högskola tar täten i utveckling och forskning kring kvantdatorer när den årliga budgeten för Wallenberg Centrum for Quantum Technology, WACQT, dubbleras. Redan idag är Chalmers kvantbitar bland de bästa i världen.

– Det här stärker vårt forskningsprogram och ger oss möjlighet att bygga en ännu bättre kvantdator. Sett till antalet kvantbitar är målet fortfarande hundra stycken, men nu satsar vi på hundra jättebra kvantbitar, säger Per Delsing, programdirektör för WACQT och professor vid Chalmers.

Wallenberg Centrum for Quantum Technology, WACQT, har funnits sedan 2018 och haft som fokus att få de så kallade kvantbitarna att fungera så bra som möjligt i liten skala. 2020 tog WACQT stora kliv inom kvantdatortekniken när de fick sin dator med två kvantbitar att bidra till att lösa ett verkligt optimeringsproblem.

Från miljarder år till en minut

Kvantbiten är, precis som en bit i en vanlig dator, kvantdatorns informationsbärare. Men till skillnad från en vanlig bit kan flera kvantbitar tillsammans bära oerhört mycket mer information eftersom de kan vara både 1 och 0 samtidigt, och kommer därför kunna utföra beräkningar som tar miljarder år för en vanlig dator, på bara några minuter.

Med en nästan dubblerad årsbudget vilket resulterar i minst 1,3 miljarder kronor över tolv år och ytterligare 40 forskare inom de kommande två åren, kommer fokus att ligga på att öka kvantbitarnas kvalitet, snarare än antalet kvantbitar, vilket visat sig vara mer lönsamt.

Extremt känsliga

En utmaning är att hålla kvantbitarna i ett stabilt tillstånd och det är det som forskarna vid Chalmers kommer att lägga vikten på att utveckla, bland annat genom att förbättra materialet i de superledande chip som kvantbitarna består av, eftersom kvantbitar är extremt känsliga och kan kollapsa av minsta lilla yttre påverkan.

– Det rör sig om extremt små störningar. Bara att förstå vilka de är och vilka som dominerar kräver forskning. Vi behöver studera hela tillverkningsprocessen i detalj och utforska nya sätt att undanröja störningar i materialet, förklarar Per Delsing.

Källa: Chalmers

19 mars 2021 Uppdaterad 22 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.