Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Pandemins förlorare

Ung Cool Generation Z Tjej Håller I Kameran Och Tittar In I Den

Personer i 20-årsåldern, så kallade generation Z, har svårt att hantera den nya jobbsituationen som pandemin innebär. Även om de uppskattar friheten med distansjobb, missar de möjligheten att bygga nätverk och att utvecklas i samma takt som om de vore fysiskt på jobbet. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

– Utan samtal i korridorer och småsnack vid kaffeautomaten är det svårt att utveckla relationen med mitt närmsta team, och ännu svårare att bygga nya relationer med andra på bolaget, säger Hannah McConnaughey, product marketing manager på Microsoft, och som själv ingår i generation Z.

Både bra och svårt

I en undersökning från Microsoft som omfattade 31 000 personer på drygt 30 marknader, tillfrågades personer bland annat om hur de ser på dagens hybrida arbetsmiljö.

Tre av fyra hoppas på att möjligheten med att kunna välja sin arbetsplats kvarstår, och denna siffra är något högre för personer i generation Z, vilket omfattar personer födda mellan 1997 och 2012, och där de äldsta i den generationen nyligen börjat arbeta eller är precis på väg in på arbetsmarknaden.

Samtidigt som generation Z tycks omfamna det nya arbetssättet, beskriver de också att de lider av den på ett sätt som andra inte gör. Många är singlar och bor litet och har varken råd eller plats att ha ett ordentligt kontor hemma, och missar möjligheten att bygga nätverk och utveckla sig själva på en fysisk arbetsplats, som de hade kunnat göra under normala omständigheter.

– Att nätverka för någon som är precis i början av sin karriär har blivit så mycket mer avskräckande under pandemin, och speciellt om du byter arbetslag, säger Hannah McConnaughey.

Satsa på karriärsupport

Enligt Microsoft kan en lösning vara att företag och verksamheter satsar mer på verktyg som kan hjälpa att överbrygga den digitala och den fysiska världen, och satsa på en sorts karriärsupport för generation Z.

– Vår undersökning visar att detta har varit en oerhört omvälvande tid för den här generationen. De har svårt att hitta fotfästet eftersom de inte får samma fysiska påfart med möjligheten att träffa kollegor, nätverka och komma in i arbetet, säger George Anders, redaktör för Microsoftägda Linkedin.

Källa: Cnet

29 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.