Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Lärare mot distansundervisning

Ung Kille Framför Dator Hemma Med Massa Ansikten På Skärmen Skola Under Corona

Hälften av alla lärare överväger att överge sin profession om fjärrundervisningen blir vanligare efter pandemin. Det framkommer i en ny, stor undersökning från Lärarförbundet.

– Resultaten talar sitt tydliga språk. Med mer fjärr- och distansundervisning minskar kvaliteten i skolan kraftigt. Det blir svårare att nå såväl kunskapsmålen som de sociala målen. Även likvärdigheten försämras, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Hälften kan tänkas sluta

Två tredjedelar av alla lärare upplever att det har varit svårt att lära eleverna det de ska på det undervisningen ägt rum under pandemin, och lika många av eleverna, två av tre, bedöms komma från hem med dåliga förutsättningar för hemundervisning.

Fyra av fem lärare skulle inte uppskatta sitt arbete lika mycket om distansundervisningen blir vanligare även efter pandemin, vilket hälften av de svarande befarar att den blir. Det skulle leda till att ungefär lika mång av dem, 47 procent, skulle överväga att sluta som lärare.

Det är några av resultaten som framkommer i rapporten Digitalisera inte bort lärarprofessionen som bygger på sex olika undersökningar från september 2019 till februari 2021 bland 5 000 av Lärarförbundets medlemmar.

– Det här är en varningssignal från lärarkåren som måste tas på stort allvar. Många tror i dag att det går att lösa lärarbristen och skolans andra utmaningar genom mer distansundervisning. Vi kan visa att det är tvärtom. En digitalisering som sker på fel sätt, och av fel orsaker, spär på lärarbristen när arbetsglädjen och yrkesstoltheten minskar, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet Proffe

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Tre krav

I ljuset av undersökningens utfall kräver Lärarförbundet bland annat att fjärr- och distansundervisning bara ska bedrivas i undantagsfall och då var tydligt reglerat och alltid granskas utifrån den kvalitetsförlust som undervisningsformerna kan innebära.

Förbundet anser också att det är lärare och professionens behov som ska avgöra i vilken utsträckning skolväsendet ska digitaliseras. Slutligen måste alla skolor ha en tillfredställande infrastruktur, digitala verktyg och en adekvat kompetensutveckling.

Källa: Lärarförbundet

18 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Lärarförbundet

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.