Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Kvittot ger klimatavtryck

Jelly Beans

En ny app kan visa upp din klimatpåverkan baserat på dina kvitton. Maskininlärning läser av kvittot och kontrollerar livsmedelstyp, vikt och ursprung, och räknar därefter ut koldioxidavtrycket på din handling. 

Produktion och distribution av livsmedel står för ungefär en tredjedel av världens totala utsläpp av växthusgaser. Som konsument kan det dock vara svårt att mäta din klimatpåverkan. Nu kan den irländska startupen Evocco komma att göra det en aning lättare.

Användare fotograferar sina inköpskvitton med Evocco-appen som identifierar livsmedelsprodukterna genom att läsa av texten via maskininlärning.

Därefter räknar appen ut koldioxidavtrycket baserat på butikens plats och genom att kontrollera livsmedelstyp, vikt och ursprung.

Appen låter dig spåra, förbättra och kompensera klimatpåverkan av dina matköp, säger en av Evoccos grundare, Hugh Weldon.

Med appen får användarna även möjlighet att kompensera för sin handling genom att bidra till Go Carbon Neutral, ett ideellt irländskt initiativ som planterar inhemsk skogsmark.

Evocco lanserades i slutet av 2020 och är i dagsläget endast tillgänglig i Storbritannien och Irland.

Källa: CNN

22 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.