Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Världens bästa superdator

Färgglatt Speldistrikt I Tokyo

Den tog sju år att färdigställa. Nu står världens snabbaste superdator redo att användas för att bekämpa klimatförändringar och utveckla nya mediciner.

– Jag ser fram emot att ser hur den här externa hjärnan, den mest kraftfulla som någonsin har skapats  av människan. Den kommer göra det möjligt för oss att nå en djupare kunskap om tid och rymd, kunna göra bättre analyser inom alltifrån mikrobiologi till samhällsstrukturer och hjälpa till att forma framtiden, säger Yasuhide Tajima, chef för RIST, Japan’s Research Organisation for Information Science and Technology.

74 projekt i kö

Projektet med superdatorn Fugako, som är resultatet av ett samarbete mellan det japanska forskningsinstitutet Riken och it-bolaget Fujitsu, började för redan 2014.

Efter att de totalt 432 racken färdiglevererats under maj 2020, då datorn bland annat användes i coronaforskningssyfte, är nu hela maskinen helt redo. Redan nu står 74 olika projekt i kö som förväntas starta under kommande månader.

Universums början

Med sina 442 petaflops är Fujitsus superdator långt kraftigare än alla andra superdatorer, och ska med hjälp av avancerade algoritmer kunna lösa problem på en helt ny skala. Projekt som planeras handlar om att köra simulationer om alltifrån naturkatastrofer och bygga nya material till att utveckla mediciner och till och med söka svar om hur universum en gång skapades.

Superdatorn Fugaku

Superdatorn Fugaku.

Samhälle 5.0

Redan nu har datorn kunnat hjälpa till med analyser av gener i ett cancerforskningsprojekt. Analysen tog mindre än en dag, istället för månader som det annars skulle ta.

– Detta är bara början för Fugaku och vi ser fram emot att se den nu visa upp sin oerhörda potential till fullo. Det är en nationalteknologisk tillgång som kommer att hjälpa oss till ett bättre och mer välmående samhälle med bättre energianvändning och färre katastrofer, med det ultimata målet om ett ultra-smart samhälle 5.0, säger Hiroshi Matsumoto, chef för forskningsinstitutet Riken.

Källa: ZDNet

11 mars 2021 Uppdaterad 12 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Riken/Fujitsu

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.