Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kommunpolitik på distans

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

– I slutet av januari hade vi vårt första möte i kommunfullmäktige där alla deltagare deltog digitalt på distans och det gick bra, säger Peter Friström (s), ordförande i Södertäljes kommunfullmäktige.

Fullmäktige på distans

När kommunallagen skrevs om för knappt två år sedan blev det tillåtet att närvara på möten i kommunfullmäktige på distans och Södertälje har kunnat erbjuda att ledamöter deltar digitalt, om de av olika skäl inte har kunnat närvara fysiskt.

Precis som för många andra verksamheter innebar pandemin en skyndsam omställning i arbetssätt och förra våren beslutade Södertälje kommun om att ha en betydligt mindre grupp människor med på fullmäktigemötena, men med samma fördelning mellan partierna.

Men under hösten, när att all teknik kommit på plats efter ett stort teknikskifte inom kommunen, övergick Södertälje till att hålla fler och fler sammankomster helt på distans, via Skype.

– De stora utmaningarna har inte varit att få till de tekniska lösningarna med kameror och uppkopplingar på plats, utan har varit att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar, om hur de kommer in i mötena och att sedan hålla koll på att ingen trillar ur. Om det händer måste alla vänta tills vederbörande är tillbaka, säger Peter Friström.

Varför använder ni Skype?

– Det är en relevant fråga nu när det finns stabilare alternativ som Teams och Zoom. Vi satsade på Skype för några år sedan och är nu naturligtvis medvetna om att vi kommer behöva byta ut det på sikt. Som tur är fungerar våra andra lösningar oavsett vilken mötesplattform vi väljer, så av det skälet är jag inte orolig inför ett byte framöver.

Tre program

Framöver tror vi definitivt på en hybrid mellan digital och fysiska möten.

Samtliga ledamöter har en platta och som används för att koppla upp till mötena. På plattan finns också tre olika programvaror som alla måste kunna hantera. En dokumenthanterare med dagordning och annan information, Skype som används för själva mötet, och ett voteringssystem som också används när någon vill begära ordet och som är samma system som det som finns på plats i fullmäktigesalen.

När alla är påloggade och mötet drar igång är det viktigt att kommunfullmäktigesalen alltid är i bild.

– Vice ordförande, en sekreterare och jag är de enda som sitter alltid i kommunfullmäktige med flera kameror som filmar oss i olika vinklar. Ur juridisk synpunkt är det centralt att alla som är i fullmäktigesalen alltid syns på bild för alla, annars kan besluten som tas överklagas.

Efter pandemin

När pandemin lugnar ner sig är Peter Friströms bild att möjligheten till distansmöten i fullmäktige kommer att fortsätta i större omfattning än hur det var innan pandemin. Det finns stora fördelar med att personer kan ansluta var de än befinner sig, och representanter som ska vara med först några timmar in i sammanträdet kan enkelt dyka in i mötet då.

Samtidigt finns det vissa baksidor med distansarbetet.

– Det blir inte lika levande med debatter. En debatt blir alltid bäst om de två personerna är i samma rum och kan se varandra i ögonen och se varandra ansiktsuttryck och gester. Dessutom krävs det tekniker som håller koll på att allt funkar och personal som kan hjälpa folk som har problem med att komma in. Men i takt med att tekniken blir bättre kanske det inte behövs i samma omfattning. Framöver tror vi definitivt på en hybrid mellan digital och fysiska möten.

22 mars 2021 Uppdaterad 23 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Kvinnor Zoomtrott

Kvinnor mer videotrötta

16 apr 2021 digit

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Digitalt Möte

Bättre möten utan video

7 apr 2021 digit

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.

Fin Skogstomt Utanför Ett Fönster

Örnsköldsvik flyttar hem

29 mar 2021 digit

För att alla medarbetare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt ombesörjer Örnsköldsviks kommun att alla har den utrusning de behöver när de jobbar från hemmet. Det gäller allt ifrån skärm och tangentbord till arbetsstol, och allt levereras hem till de anställda.

Ung Cool Generation Z Tjej Håller I Kameran Och Tittar In I Den

Pandemins förlorare

29 mar 2021 digit

Personer i 20-årsåldern, så kallade generation Z, har svårt att hantera den nya jobbsituationen som pandemin innebär. Även om de uppskattar friheten med distansjobb, missar de möjligheten att bygga nätverk och att utvecklas i samma takt som om de vore fysiskt på jobbet. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

En Skidlift I Svenska Fjällen

Ändra i Google Maps

15 mar 2021 digit

Nu kan du snart ändra kartan och ladda upp bilder från platser till Google Maps. Nyheten kommer i samband med en större satsning för att få appen att bli mer relevant, både för bolag och användare. 

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.