Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Karolinskas videoboom

Sjukhus Karolinska

Antalet videokonferenser på Karolinska Universitetssjukhuset ökade kraftigt under 2020 och ledde till en kostnadsbesparingar på närmare 22 miljoner kronor. Dessutom har färre resor inneburit en minskad miljöpåverkan med 121 323 kilo koldioxidutsläpp.

Totalt genomfördes 87 000 videokonferenser mellan medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset under 2020. Samtidigt har samtalsminuterna under dessa konferenser ökat med 62 procent.

Störst ökning gick att se under våren när pandemin startade, men i takt med att antalet covid-patienter blev fler igen under hösten så ökade antalet videokonferenser även då. Samtalstiden var kortare på hösten än under våren, vilket kan tolkas som att de anställda hittat sätt att ha mer effektiva möten.

Beräknat effekten

Karolinskas miljöavdelning har räknat på vilka ekonomiska och miljömässiga besparingar som videokonferenserna gav under 2020. Avdelningen menar att drygt 65 000 färre resor har genomförts och att det innebär en besparing i arbetstid på 32 000 timmar. Kostnadsbesparingarna uppgår till närmare 22 miljoner kronor, vilket är en skillnad på 11 miljoner gentemot 2019. Dessutom minskades koldioxidutsläppen med 121 323 kilo under 2020.

För att komma fram till detta har sjukhuset förutsatt att ett videosamtal ska vara längre än 3 minuter och kortare än 8 timmar för att räknas in, att 75 procent av videosamtalen ersätter en resa, att antal deltagare i mötet är en person per ort och att endast ena orten i ett videomöte beräknas ha sparat en resa. Utsläppen beräknas enligt typresor från miljöavdelningen.

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset

29 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.