Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebook lär av bebis

Barn Ai Facebook

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och kunna främja opartiskhet.

Under livets första månader plockar spädbarn upp ledtrådar om hur världen fungerar genom att titta på vad som står framför dem. De lär sig exempelvis att föremål är tredimensionella och kan gömmas. Vi vill även att AI-system ska kunna lära sig genom observationer, vilket skulle göra det möjligt för maskiner att nå en viss nivå av sunt förnuft, säger Yann LeCun, chefsforskare i AI på Facebook.

Genombrottet har forskningsteamet på Facebook nått genom sitt AI-system Seer. Seer står för SElf-supERvised och har som mål att kunna dra slutsatser genom observationer, på ungefär samma sätt som bebisar gör.

Seer har nämligen lyckats dra slutsatser från en miljard slumpmässiga och oklassificerade Instagram-bilder. AI:n kunde identifiera och kategorisera dominanta objekt i dessa bilder med en träffsäkerhet på drygt 84 procent.

Enligt Facebook kan tekniken leda till mer träffsäkra och anpassningsbara bildanalysmodeller som kan nyttjas för att utveckla innehållsmodereringen på plattformen.

På längre sikt kan det eventuellt även motverka problem med AI och datapartiskhet. Ett exempel på ett sådant problem är ansiktsigenkänning som har svårare att identifiera minoritetsgrupper beroende på att den studerat partisk data.

Källa: Cnet

8 mars 2021 Uppdaterad 12 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.