Covidpass med blockkedja

Konsert 960640

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

När vi börjar öppna olika delar av vår ekonomi vill vi vara säkra på att individer som besöker event och sammankomster med många deltagare har testat sig negativt eller fått vaccin mot covid-19. Appen kommer att spela en avgörande roll i att ge information till exempelvis idrottsarenor om detta, så att vi på ett snabbare sätt kan närma oss ett nytt normalläge, säger Andrew Cuomo, New Yorks guvernör.

Appen kallas the Excelsior Pass och är byggt på IBM:s blockchain-baserade Digital Health Pass-applikation. Med verktyget får användaren, likt ett mobilt boardingkort på flygplatser, en QR-kod som scannas av för att bekräfta hälsostatus.

Hälsocertifikat för covid-19 är ett av de mest populära områdena för blockchain just nu. Blockkedjetekniken kan garantera att det är en vårdgivare som har utfärdat certifikatet och att det utfärdats till den specifika personen, att informationen alltså inte är kopierad. Detta anses vara en giltig referens.

The Excelsior Pass har pilottestats på arenorna Barclays Center under en basketmatch och Madison Square Garden under en hockeymatch. Resultaten från dessa tester kommer att användas för att utveckla användarupplevelsen innan appen skickas till App Store och Google Play.

Källa: Ledger insights, ZDnet

 

4 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng