Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Brottsutredning för vaccinhack

Rysk Flagga Med En Vaccinspruta Framför

Ryska hackare tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

– Det pågår en brottsutredning och vi på EMA samarbetar naturligtvis med polisen fullt ut, säger Monika Benstetter, talesperson för EMA.

Kapade en zip-fil

Enligt nya uppgifter ska ryska hackare ha tagit sig in via phishingmejl till anställda på EMA och kunde på så sätt följa mejltrafiken. Eftersom EMA använder sig av tvåfaktorsautentisering kunde hackarna inte komma åt så mycket information till en början, men när de upptäckte att autentiseringen startades via en zip-fil, som skickades via mejl till nya användare kunde hackarna komma över en sådan fil och därefter logga in till systemen fullt ut.

Kapningen var möjlig eftersom EMA inte hade ställt in så att bara en användare kunde använda autentiseringen för ett program. Det dröjde minst en månad innan en systemingenjör larmade om att en anställd regelbundet loggade in i systemet utanför arbetstid.

Ekonomiskt spionage

Troligtvis var hackarna framförallt intresserade av att se vilka länder som köpte vaccin från Pfizer och BioNTech och vilka rutter vaccinet färdades.

– Klassiskt ekonomiskt spionage, säger en anonym källa på EMA.

Även dokument som beskriver spända diskussioner mellan EMA och EU publicerades på olika ryska forum.

Källa: de Volkskrant

8 mars 2021 Uppdaterad 10 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.