Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI kollar pollen

Humla Ai 960640

AI gör det lättare att analysera pollen, vilket öppnar upp för nya forskningsmöjligheter. På Lunds universitet använder man pollenanalys för att lära sig mer om matvanorna hos humlor.

– Vi har haft humlebon ute i landskapet. Sedan när humlorna kommer hem med sin last plockar vi av pollenkornen. Till humlornas förtret naturligtvis! Men då kan vi se var de har varit någonstans, säger Ola Olsson, bevarandebiolog vid Lunds universitet.

Ola Olsson och hans kollegor vill bland annat lista ut vilka sorts blommor som är viktiga för humlorna, och som därför kan vara extra vitala att bevara i landskapet.

Om forskarna manuellt skulle behöva bestämma art på varje pollenkorn som humlorna haft med sig så hade det varit väldigt tidskrävande. Där har de använt maskininlärning för att träna ett datorprogram som snabbt kan känna igen de artspecifika utseendena på diverse träd- och blomarters pollenkorn. Än så länge har datorprogrammet lärt sig identifiera ett hundratal arter.

Ola Olsson tror även att tekniken kan underlätta analyserna som ligger bakom de pollenprognoser som följs av många med allergi.

– Där är det färre arter inblandade. Men det är ändå så att en del av begränsningarna i det arbetet är den manuella analysen som är en flaskhals.

Källa: Sveriges Radio

18 mars 2021 Uppdaterad 19 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.