Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tysta attacker

Pengar Cyberhack

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Det finns många skydd som kan införas för att hjälpa människor att hålla sina tillgångar säkra online, men banker kan inte alltid omedelbart förbättra sina kunders säkerhet och ett visst ansvar ligger på kunden, vilket lämnar luckor som bedragare kan utnyttja.

Citatet kommer från en ny rapport från RUSI, Royal United Services Institute. Ett antal forskare från institutet menar att det kan bli allt vanligare med tysta, mindre attacker mot många mottagare. Motiveringen skulle vara att det är enklare att stjäla 100 kronor från en miljon personer, än att stjäla 100 miljoner direkt.

Det skulle även göra det enklare för bedragarna att gå under radarn, eftersom många personer inte skulle märka att pengarna försvann. Och även om förlusten upptäcktes lär få personer orka rapportera det ifall det hamnar om små summor.

Enligt rapporten är personer som arbetar hemifrån extra känsliga för dessa tysta hot då det är svårt att skydda både nätverk och enheter på samma sätt som på arbetsplatsen. Dessutom kan enheterna användas av olika familjemedlemmar.

Viktigt med perspektiv 

Enligt Adenike Cosgrove på säkerhetsföretaget Proofpoint är det dock viktigt att sätta dessa tysta attacker i perspektiv. Hon menar att storskaliga attacker såsom vd-bedrägerier fortfarande kommer ha en stark ställning de kommande åren.

Vår forskning visar på att nästan två tredjedelar av alla företag runt om i världen utsattes för vd-bedrägerier under 2020, och vi tror att det blir ännu värre under 2021. Det är ett lätt sätt angripa någon, och med en så hög potentiell belöning kommer inte detta angreppssätt att försvinna.

Källa: Infosecurity Magazine

24 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.