Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hackare förgiftar vatten

Glas Vatten

Hackare har lyckats ta sig in i Floridas vattenförsörjningssystem och förgifta vattnet genom att kraftigt öka halten av natriumhydroxid.

Hackaren fick tillgång till en anställds dator på vattenreningsanläggningen genom mjukvaran Teamviewer, ett verktyg som bland annat används för att fjärrstyra andras datorer.

– Medarbetaren sitter och övervakar datorn och helt plötsligt ser han ett fönster dyka upp som visar att någon fått tillgång till datorn. I nästa stund börjar någon klicka runt, öppna program och manipulera systemet, säger sheriffen Bob Gualtieri i Oldsmar, en förort utanför Tampa.

Natriumhydroxidhalten ökade under en kort stund från 100 ppm till 11 100 ppm, men efter att medarbetaren larmat vattenverket lyckades man återställa nivåerna snabbt. Därmed var de 15 000 personerna som får sitt vatten via anläggningen aldrig i fara.

– Det är viktigt att uppmärksamma att det kan hända. Det här borde vara en väckarklocka, säger Bob Gualtieri. 

Natriumhydroxid tillsätts annars i små mängder för att kontrollera surhet och ta bort metaller från vattnet.

Det är ännu oklart vem eller vilka som ligger bakom attacken, samt om den skedde inom eller utanför USA.

Källa: BBC, Reuters

9 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.