Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rekord för molnet

Hjärtan Molnet

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Arbete och utbildning på distans har tillsammans med bland annat streaming och gaming drivit på efterfrågan under coronapandemin.

Största molnleverantör är AWS som sitter på 31 procent av marknadsandelarna. Tvåa är Azure som med en 50-procentig tillväxt numera har 20 procent av marknaden. Enligt Canalys har Microsofts gynnats av en högre efterfrågan på bland annat Teams och Windows Virtual Desktop som en följd av restriktioner och lockdowns.

Google Cloud tar tredjeplatsen och har 7 procent av marknaden. Precis bredvid prispallen befinner sig Alibaba Cloud vars molntjänster växte med 54 procent och man har nu en marknadsandel på 6 procent. I Asien-Stillahavsregionen är Alibaba Cloud nummer ett.

Efterfrågan på molntjänster är fortsatt stark över alla företagssegment, inklusive de branscher som drabbats hårdast av pandemin. Digitaliseringstakten som styrs av molnet ökar i snabbhet, och företag blir allt mer bekväma i att släppa loss budget för affärstransformation, säger Blake Murray, analytiker på Canalys.

Tittar vi istället årsvis har marknaden vuxit med 33 procent från 107 miljarder dollar 2019 till 142 miljarder dollar 2020.

Källa: Canalys

8 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto adobestock

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.