Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Kalmar signerar digitalt

Färgglada Piller

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

– Det digitala arbetssättet bidrar till en höjd patientsäkerhet med tydlighet kring delegeringar, snabbare uppföljningar och färre avvikelser, säger Johanna Skarsgård, biträdande verksamhetschef för omsorgsförvaltningens hälso- och sjukvård.

3 700 insatser

Varje dag görs runt 3 700 insatser som involverar läkemedel till omsorgstagare i Kalmar kommun. Tidigare har överlämningen och signeringen av dessa läkemedel gjorts via papper, men sedan september 2020 har en digital lösning testats på vård- och omsorgsboenden, inom hemtjänsten och inom kommunal hälso- och sjukvård.

Nu sköts all signering via en app i personalens mobiltelefoner och alla medarbetare signerar digitalt. Effekten blir bland annat minskade antal misstag, en ökad spårbarhet och att personalen får med tid över till vårdinsatser.

– Vi rustar verksamheten för framtiden, samtidigt som vi har gett möjligheter till en förhöjd it-kompetens bland våra medarbetare, säger Anders Hagstedt, enhetschef teknikenheten på Kalmar kommun.

– Den här satsningen ligger helt i linje med att vi är en av landets tio modellkommuner i digitalisering av äldreomsorgen och ytterligare ett viktigt steg i vår resa mot att bli Sveriges e-hälsokommun 2025, säger nämndordförande Michael Ländin.

Källa: Kalmar kommun

19 februari 2021 Uppdaterad 22 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt