Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gartner spår rekordår

Gartner It

I år kommer det att investeras 3,9 biljoner dollar, ungefär 32 biljoner svenska kronor, inom it. Det är en ökning med 6,2 procent jämfört med förra året. 

Under 2020 minskade de totala globala it-investeringarna med 3,2 procent när it-chefer endast fick prioritera teknik och tjänster som ansågs vara affärskritiska under den inledande delen av pandemin.

Den digitala transformationen med bland annat ett ökat behov av distansarbete minskade dock virusets negativa effekt på marknaden under 2020. 

Under 2021 kommer alla olika it-segment att se en stark tillväxt. Det kommer att investeras för 32 biljoner svenska kronor runt om i världen, vilket är en ökning på drygt 6 procent jämfört med 2020. 

Bland annat kommer försäljningen av digitala enheter att växa med 8 procent. 

Det finns flera anledningar till att investeringarna går upp här. När länder fortsätter med distansutbildning kommer det finnas en efterfrågan på plattor och datorer till skolelever. På samma sätt håller covid-restriktioner anställda fortsatt hemma och budgetstabiliseringar gör att it-chefer nu kan investera i sådant som förbisågs under 2020.

De sammanlagda it-investeringarna kopplade till distansarbete kommer att landa på 333 miljarder dollar 2021, en ökning med nästan 5 procent från 2020.

Källa: Gartner

3 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.