Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Finansinspektionen varnar

Sverige Bitcoin

Bitcoin och andra kryptovalutor är olämpliga investeringar för konsumenter. Det menar Finansinspektionen som varnar för att konsumentskyddet är svagt och att kryptovalutor ofta används i penningtvätt. 

– Produkter som utgår från kryptotillgångar är olämpliga för de flesta konsumenter, om inte alla. Konsumentskyddet är otillräckligt och kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt. Därför vänder vi oss till alla konsumenter med en varning för riskerna kring dessa finansiella produkter, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionen, FI, har tidigare varnat för riskerna med att handla i kryptovalutor. Detta eftersom handeln är volatil och förenad med operationella risker. 

Nu har FI sammanställt en rapport där de kartlagt marknaden för finansiella instrument som har kryptotillgångar som underliggande tillgång. Efter kartläggningen uppmanar nu Finansinspektionen alla att tänka efter noga innan man köper en finansiell produkt kopplat till kryptovalutor.

Terroristfinansiering

FI skriver i rapporten att det saknas en tillräcklig konsumentskyddande reglering för de underliggande kryptotillgångarna. Det är även svårt att värdera dem och instrumenten är skiftande och instabila. 

Risken för konsumenter att förlora investerade pengar är stor. Det finns problem med genomlysningen av marknaden och kryptovalutor är frekvent förekommande i penningtvätts- och terroristfinansieringssyfte, skriver Finansinspektionen.

Bitcoin har rusat det senaste halvåret och värdet av en bitcoin passerade för första gången 50 000 dollar förra veckan. Ökningen tros bland annat bero på att Tesla och Mastercard öppnat för att acceptera bitcoins som betalmedel. Tesla har också investerat stora belopp i bitcoin.

Källa: Finansinspektionen

23 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.