Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rekord för bitcoin

Bitcoin har startat starkt 2021 och slår nya värderingsrekord på nästan 40 000 dollar. Nu beräknas hela kryptovalutamarknaden vara värd 1 000 miljarder, det vill säga en biljon dollar.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 8 januari 2021 digit

Bitcoin Regnar Mot Grön Bakgrund

Kryptovalutan bitcoin har stigit med närmare 30 procent sedan första januari i år och ett digitalt mynt kostar nu nästan drygt 37 500 dollar. De senaste 12 månaderna har den blockkedjebaserade valutan stigit med 380 procent. Denna rusning har inneburit att hela marknaden för alla kryptovalutor totalt värderas till 1000 miljarder dollar för första gången.

Tjurmarknad

En av orsakerna är att stora och etablerade investerare har börjat köpa på sig Bitcoin i större utsträckning än tidigare.

– Vi ser en klar tjurmarknad, när värdet stiger över tid, och vi får inte samma dippar på 30-40 procent som under 2017. Marknaden är mognare och köparna är större. Med det sagt är vi parabolisk fas som troligen mattas av, säger Vijay Ayyar, chef för verksamhetsutveckling för kryptovalutan Luno i Singapore.  

146 000 dollar

En av USA:s största investmentbanker JP Morgan tror att valutan tävlar med värdet på guld och skulle i slutändan kunna nå ett värde på 146 000 dollar. Detta då många ser det som ett alternativ till andra investeringskällor.

– Detta kommer troligen att attrahera fler kapitalförvaltare att diversifiera sina portföljer med just kryptovalutor eller guld för att balansera för inflationer och geopolitiska risker som kan påverka andra investeringar, säger Simon Chen, chef för investment and trading på kryptovalutaservicefirman Babel Finance.

Onormal uppgång

Men alla är inte lika positiva, däribland David Rosenberg, ekonomi och strateg på Rosenberg Research.

– Oavsett vilken tillgång är denna paraboliska uppgång på så här kort tid högst onormal, säger han.  

Källa: Al Jazeera, CNBC

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.