Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rekord för bitcoin

Bitcoin Regnar Mot Grön Bakgrund

Bitcoin har startat starkt 2021 och slår nya värderingsrekord på nästan 40 000 dollar. Nu beräknas hela kryptovalutamarknaden vara värd 1 000 miljarder, det vill säga en biljon dollar.

Kryptovalutan bitcoin har stigit med närmare 30 procent sedan första januari i år och ett digitalt mynt kostar nu nästan drygt 37 500 dollar. De senaste 12 månaderna har den blockkedjebaserade valutan stigit med 380 procent. Denna rusning har inneburit att hela marknaden för alla kryptovalutor totalt värderas till 1000 miljarder dollar för första gången.

Tjurmarknad

En av orsakerna är att stora och etablerade investerare har börjat köpa på sig Bitcoin i större utsträckning än tidigare.

– Vi ser en klar tjurmarknad, när värdet stiger över tid, och vi får inte samma dippar på 30-40 procent som under 2017. Marknaden är mognare och köparna är större. Med det sagt är vi parabolisk fas som troligen mattas av, säger Vijay Ayyar, chef för verksamhetsutveckling för kryptovalutan Luno i Singapore.  

146 000 dollar

En av USA:s största investmentbanker JP Morgan tror att valutan tävlar med värdet på guld och skulle i slutändan kunna nå ett värde på 146 000 dollar. Detta då många ser det som ett alternativ till andra investeringskällor.

– Detta kommer troligen att attrahera fler kapitalförvaltare att diversifiera sina portföljer med just kryptovalutor eller guld för att balansera för inflationer och geopolitiska risker som kan påverka andra investeringar, säger Simon Chen, chef för investment and trading på kryptovalutaservicefirman Babel Finance.

Onormal uppgång

Men alla är inte lika positiva, däribland David Rosenberg, ekonomi och strateg på Rosenberg Research.

– Oavsett vilken tillgång är denna paraboliska uppgång på så här kort tid högst onormal, säger han.  

Källa: Al Jazeera, CNBC

8 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.