Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges 5G-vinnare

Sverigekarta Färgad I Svenska Flaggan

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

– I och med att dessa frekvenser nu tilldelats finns förutsättningar för att stärka kapaciteten för mobila bredbandstjänster och för utveckling av sakernas internet i Sverige. Tilldelningen kommer att vara central för den svenska 5G-utvecklingen, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör.

2,3 miljarder till staten

När Post- och telestyrelsen auktionerade ut så kallade frekvensband, alltså platser i etern där operatörer har tillstånd för att sända och ta emot data- och mobiltrafik, är fyra deltagare godkända att medverka: Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom.

Frekvensband är som en naturresurs, det vill säga det finns ett ändligt antal och i Sverige har det sedan tidigare bestämts att 5G-nätet ska ligga i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden. När auktionen avslutades tisdagen den 19 januari hade de fyra operatörerna spenderat totalt 2,3 miljarder, vilket är strax över budgivningspriset, och som kommer gå till statskassan.

I 3,5 GHz-bandet budade Telia hem den största bandbredden, medan Tele2 och Telenor kommer samsas om ett annat utrymme på samma frekvens. Statliga Teracom tog hem en del av 2,3 GHz-nätet för till exempel blåljus-kommunikation.

Huaweis utsikter

Ett villkor för auktionen var att kinesiska Huawei inte är tillåtet att sälja komponenter till det som kallas centrala funktioner i 5G-nätet. Vad centrala funktioner innebär är dock inte helt klart, men det innebär att Huawei fortfarande skulle kunna bidra med komponenter i vissa sammanhang där risken för avlyssning anses vara liten.

Dessutom behandlar domstolar just nu ett överklagande om huruvida det ens är tillåtet av Post- och Telestyrelsen att utesluta kinesiska leverantörer i sammanhanget.

Så slutade budgivningen

Budgivare  

Tillstånd i
3,5 GHz-bandet

Tillstånd i
2,3 GHz-bandet

Auktionslikvid (SEK)

Hi3G Access AB              

 

Vinnare av 100 MHz i frekvensutrymmet 3400-3500 MHz

 

491 250 000

Net4Mobility  HB

 

Vinnare av 100 MHz i frekvensutrymmet3620-3720 MHz

 

665 500 000

Telia Sverige AB

 

Vinnare av 120 MHz i frekvensutrymmet 3500-3620 MHz

 

760 250 006

Teracom AB

 

 

Vinnare av 80 MHz i frekvensutrymmet 2300-2380 MHz

400 000 000

Källa: Post- och telestyrelsen, SvD

20 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.