Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En miljard har 5G

5G Folk Påstan

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport. 

Enligt Ericssons Mobility Report kommer en miljard människor, runt 15 procent av världens befolkning, att ha tillgång till 5G-täckning vid årsskiftet. Det är en mycket snabbare utrullning än väntat. Förra året trodde Ericsson att runt 5 procent skulle ha tillgång till 5G i slutet av 2020.

I rapporten står även att det kommer finnas 220 miljoner aktiva 5G-abonnemang vid årsskiftet, där 170 miljoner av dem lär tillhöra personer i Kina.

Ericsson menar även att det år 2026 kommer att finnas 3,5 miljarder aktiva 5G-abonnemang globalt. Vid den tidpunkten väntas 68 procent av alla mobilabonnemang i Europa vara 5G-abonnemang, i USA lär siffran ligga på 80 procent. 

I Ericssons Mobility Report har man även räknat på hur mycket vi mobildata vi använder. Under Q3 2020 ökade trafiken med 10 procent gentemot det andra kvartalet, vilket är en mindre ökning än vad som varit fallet tidigare år. Anledningen spås vara restriktioner på grund av covid-19, och att många därmed sitter på wifi-nät hemma. 

Källa: Ericsson

10 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.