Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svenskt e-leg inom EU

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Redan nu kan elva länders medborgare använda sina e-legitimationer för att logga in på svenska offentliga e-tjänster. Nu tar Sverige ett nytt kliv när Myndigheten för digital förvaltning, Digg, anmäler svenska bank-id och Freja eID Plus som skulle göra det möjligt att använda dessa identifieringstjänster i andra EU-länder.

EU arbetar för att få ett mer digitalt enhetligt Europa, bland annat via Eidas, Electronic Identification Authentication and trust Services. Syftet med Eidas är att stödja den digitala inre marknaden inom EU genom att knyta samman e-legitimationssystemen inom EU och EES.

Hösten 2022

Under våren ska de andra länderna i Eidas-samarbetet återkoppla på Sveriges föranmälan. Om anmälan godkänns ska Sverige under hösten 2021 gör Sverige en formell anmälan till andra EU-länder, samt Norge, Island, Färöarna och Lichtenstein, som därefter får ett år på sig att implementera de svenska tjänsterna.  

Källa: Digg

19 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.