Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sekundsnabbt covidtest

Tecknad Bild På Bloddroppe

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

– Vi har använt oss av de senaste lösningarna för 3D-printing av nanopartiklar för att skapa en prototyp som på bara några sekunder upptäcker antikroppar, säger Rahul Panat, maskiningenjör och doscent vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, USA.

Aerosol jet 3D-printning

Den lilla testanordningen har framställts genom en teknik som kallas aerosol jet 3D-printning. Guldpartiklar i form av aerosoler, små partiklar som är finfördelar i en gas, används för att skriva ut så kallade mikropelare, nanostora stänger i detta fall med en grov yta.

Genom att sedan förse ytorna på mikropelarna med antigen, från engelskans antibody generator och en kemisk substans som framkallar en reaktion så att antikroppar nybildas, kan antikroppar fastna och kan upptäckas.

5 mikroliter blod

3D Printed COVID 19 Test Chip

Covid-19-testchipet utvecklat med hjälp av aerosol jet nanoparticle 3D-printning.

Med hjälp av denna lösning går det att upptäcka två av virusets antikroppar i väldigt liten droppe blod på 5 mikroliter och koncentrationen av antikroppar behöver inte vara större än 0,15 nanogram per milliliter. Testet har dessutom en låg felfrekvens och på bara några sekunder går det att se om det finns antikroppar i blodet.

Förhoppningen är att det ska kunna användas för att upptäcka antikroppar mot coronaviruset.

– Eftersom tekniken kan avgöra en persons immunrespons gentemot en vaccination, är testet väldigt relevant under rådande omständigheter, säger Rahus Panat.

Källa: Scitechdaily

18 januari 2021 Uppdaterad 19 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, COLLEGE OF ENGINEERING, CARNEGIE MELLON UNIVERSITY

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.