Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så jobbar Årets skolledare

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Text Fredrik Adolfsson Foto Samuel Unéus 12 januari 2021 digit

Semira Vikström

 Skolvärlden har allmänt en väldigt hög omsättning på lärare och rektorer. Jag började som rektor på Visättraskolan redan 2013 och för att kunna åstadkomma förändring krävs kontinuitet. Vi har en bra stämning bland våra fantastiska lärare på skolan, vilket gjort att de allra flesta vill vara kvar, och på så sätt blir det lättare att kunna utveckla verksamheten, säger Semira Vikström, skolledare på Visättraskolan och vinnare av Årets skolledare 2020.

När Semira Vikström kom till Visättraskolan fanns det tre saker att åtgärda som inte kunde vänta: elevantalet, otryggheten och missnöjet bland personalen. Skolan var en så kallad bortvalsskola, där många i kommunen istället valde andra skolor. Klasserna var inte så välfyllda.

 Då var vi ungefär 250 elever, nu är vi 420, så det är en stor skillnad. Mer elever ger även bättre förutsättningar rent ekonomiskt. Eleverna som gick på skolan upplevde också en otrygghet vilket vi har fått jobba bort.

Men det största förändringsarbetet har gått till att öka välmåendet bland personalen. I medarbetarenkäten 2013 var det mycket röda siffror och trivseln var låg. Facket kopplades in, det gjordes en extern arbetsmiljöutredning och man frågade alla som arbetade på skolan om problemen. Redan efter ett år blev de röda siffrorna till gröna.

Efter det har vi försökt hålla i de fina siffrorna vilket vi lyckats med. Personalens trivsel är det allra viktigaste om man ska lyckas göra en förändringsresa. För de allra flesta känner nog igen att det är lättare att göra sitt allra bästa ifall man känner att man får något tillbaks. 

Nya kursplaner

Semira Vikström1

Semira Vikström, skolledare på Visättraskolan och vinnare av Årets skolledare 2020.

Under pandemin har verksamheten, som för så många andra, blivit annorlunda på Visättraskolan. Under våren 2020 var det hög frånvaro bland eleverna, under hösten var frånvaron istället hög bland lärarna. Det har skapat vissa svårigheter i planeringen. Till 1 juli ska alla skolor i Sverige implementera nya kursplaner vilket kräver mycket jobb, och Semira Vikström ser gärna att man flyttar fram den förändringen ett år.

Jag vet inte hur vi ska orka göra det jobbet i dagsläget. Lärare måste göra om allt och anpassa planeringen helt efter de nya kursplanerna. Det kommer att skapa en stress bland lärarna som vi inte behöver just nu. Jag förstår inte varför man inte tagit beslutet att flytta fram det än.

Semira Vikströms största drivkraft är fortsatt eleverna. Som exempel nämner hon en fysiktävling för årskurs 5-6 med olika stockholmsskolor som hon besökte för någon månad sedan. 

Vår skola vann och att se elevernas glädje var helt oslagbart. På Visättraskolan har 85 procent av eleverna utlandsfödda föräldrar, och min stora drivkraft är att ge alla dessa ungdomar samma förutsättningar att lyckas som på andra ställen i landet.

Vad kännetecknar en bra ledare, enligt dig?

Det gäller att vara den chef du själv skulle vilja ha. Speciellt i skolvärlden där det är stor lärarbrist är det lätt för lärare att gå vidare till andra kommuners skolor och där få högre lön. Går det inte att locka med lön får man se till att ha en bra arbetsmiljö. Skapa den arbetsplats som man själv vill ha.

Semira Vikströms tips till andra skolledare i landet.

  1. Läs vår bok där vi berättar om vår resa de senaste sju åren.
  2. Kartlägg din verksamhet så att du får grepp om era styrkor och utmaningar. Det går att göra på olika sätt men se till att lyssna på all personal, då menar jag inte bara skolledning och lärare utan även all kringpersonal. De glöms bort lite för ofta.
  3. Utifrån det kan du strukturera upp arbetet framåt. Formulera en vision med ledord, för oss var de tre ledorden kunskap, trygghet och trivsel, vilket hela vårt arbete kretsade kring. Det var en stor framgångsfaktor och skapade en röd tråd i allt vi gjorde.
  4. Om det rör en skola som är både låg- och högstadie, sätt ihop arbetet i skolan till ett. De är inte isolerade öar utan hjälp varann över stadierna. Vi-känslan är viktig.

Rekommenderad läsning

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

Mobiler till alla lärare

9 dec 2020 it i skolan

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

Färgglada Skåp I Skolan

Säkerhet i skolan

21 sep 2020 säkerhet

KTH utbildar skolelever i it-säkerhet. Planen är att 10 000 av Sveriges grundskoleelever ska utbildas inom projektet #290CyberSecurity. 

Orm Attack 960640

Allt fler attacker

25 jun 2020 säkerhet

Två tredjedelar av svenska bolag har utsatts för cyberattacker under det senaste året, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år. Det visar en ny undersökning från PwC. För att kunna värja sig krävs bland annat ett större säkerhetsfokus och utbildning redan i grundskolan.

Krans Midsommar Sverige

Allt mer digg

2 jun 2020 digit

Svenska kommuner, regioner och myndigheter blir allt bättre på att ta vara på nyttan med digitalisering. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent. Det visar årets Statusrapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

Skolpennor Och Annat Skolmaterial Omringar En Ipad

Nästan enligt plan

25 maj 2020 it i skolan

Kommunala huvudmän är bättre på att ta fram digitaliseringsplaner för sina skolor. Men tre av tio, av alla som tagit fram en handlingsplan, har inte följt upp den under det senaste året. Det visar en ny undersökning från Skolverket. 

fyra röda äpplen mot rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan jamf och voister

Smartare skola med Jamf

24 apr 2020 it i skolan

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

damgard-vid-interaktivt-bord.jpg

Dukat för valdeltagande

14 jun 2018 it i skolan

För att ge förstagångsväljare en chans att prata direkt med politiker inför valet 2018, har Trä- och Möbelföretagen, TMF, skapat Table of Discussion, ett interaktivt matbord som kopplar upp ungdomar till riksdag och regering. Här har gymnasieelever och riksdagsledamöter träffats under våren. Nu uppmanas samtliga partiledare att också sätta sig till bords inför valet.

Modell mot guld.jpg

En bild ljuger alltid

10 jan 2018 it i skolan

Idag drivs sociala medier i allt högre grad av bilder och filmer som formar vår världsbild. På Nordlyckeskolan är källkritik ur ett bildperspektiv en självklar del av undervisningen.