Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Så jobbar Årets skolledare

Semira Vikström

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

 Skolvärlden har allmänt en väldigt hög omsättning på lärare och rektorer. Jag började som rektor på Visättraskolan redan 2013 och för att kunna åstadkomma förändring krävs kontinuitet. Vi har en bra stämning bland våra fantastiska lärare på skolan, vilket gjort att de allra flesta vill vara kvar, och på så sätt blir det lättare att kunna utveckla verksamheten, säger Semira Vikström, skolledare på Visättraskolan och vinnare av Årets skolledare 2020.

När Semira Vikström kom till Visättraskolan fanns det tre saker att åtgärda som inte kunde vänta: elevantalet, otryggheten och missnöjet bland personalen. Skolan var en så kallad bortvalsskola, där många i kommunen istället valde andra skolor. Klasserna var inte så välfyllda.

 Då var vi ungefär 250 elever, nu är vi 420, så det är en stor skillnad. Mer elever ger även bättre förutsättningar rent ekonomiskt. Eleverna som gick på skolan upplevde också en otrygghet vilket vi har fått jobba bort.

Men det största förändringsarbetet har gått till att öka välmåendet bland personalen. I medarbetarenkäten 2013 var det mycket röda siffror och trivseln var låg. Facket kopplades in, det gjordes en extern arbetsmiljöutredning och man frågade alla som arbetade på skolan om problemen. Redan efter ett år blev de röda siffrorna till gröna.

Efter det har vi försökt hålla i de fina siffrorna vilket vi lyckats med. Personalens trivsel är det allra viktigaste om man ska lyckas göra en förändringsresa. För de allra flesta känner nog igen att det är lättare att göra sitt allra bästa ifall man känner att man får något tillbaks. 

Nya kursplaner

Semira Vikström1

Semira Vikström, skolledare på Visättraskolan och vinnare av Årets skolledare 2020.

Under pandemin har verksamheten, som för så många andra, blivit annorlunda på Visättraskolan. Under våren 2020 var det hög frånvaro bland eleverna, under hösten var frånvaron istället hög bland lärarna. Det har skapat vissa svårigheter i planeringen. Till 1 juli ska alla skolor i Sverige implementera nya kursplaner vilket kräver mycket jobb, och Semira Vikström ser gärna att man flyttar fram den förändringen ett år.

Jag vet inte hur vi ska orka göra det jobbet i dagsläget. Lärare måste göra om allt och anpassa planeringen helt efter de nya kursplanerna. Det kommer att skapa en stress bland lärarna som vi inte behöver just nu. Jag förstår inte varför man inte tagit beslutet att flytta fram det än.

Semira Vikströms största drivkraft är fortsatt eleverna. Som exempel nämner hon en fysiktävling för årskurs 5-6 med olika stockholmsskolor som hon besökte för någon månad sedan. 

Vår skola vann och att se elevernas glädje var helt oslagbart. På Visättraskolan har 85 procent av eleverna utlandsfödda föräldrar, och min stora drivkraft är att ge alla dessa ungdomar samma förutsättningar att lyckas som på andra ställen i landet.

Vad kännetecknar en bra ledare, enligt dig?

Det gäller att vara den chef du själv skulle vilja ha. Speciellt i skolvärlden där det är stor lärarbrist är det lätt för lärare att gå vidare till andra kommuners skolor och där få högre lön. Går det inte att locka med lön får man se till att ha en bra arbetsmiljö. Skapa den arbetsplats som man själv vill ha.

Semira Vikströms tips till andra skolledare i landet.

  1. Läs vår bok där vi berättar om vår resa de senaste sju åren.
  2. Kartlägg din verksamhet så att du får grepp om era styrkor och utmaningar. Det går att göra på olika sätt men se till att lyssna på all personal, då menar jag inte bara skolledning och lärare utan även all kringpersonal. De glöms bort lite för ofta.
  3. Utifrån det kan du strukturera upp arbetet framåt. Formulera en vision med ledord, för oss var de tre ledorden kunskap, trygghet och trivsel, vilket hela vårt arbete kretsade kring. Det var en stor framgångsfaktor och skapade en röd tråd i allt vi gjorde.
  4. Om det rör en skola som är både låg- och högstadie, sätt ihop arbetet i skolan till ett. De är inte isolerade öar utan hjälp varann över stadierna. Vi-känslan är viktig.

12 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Samuel Unéus

Rekommenderad läsning

Ung Grabb Med Vr Glasögon Tittar Uppåt Mot Rosa Bakgrund

Malmö digg-certar skolor

19 apr 2021 digit

Malmö skattar skolornas digitala utveckling, både som ett stöd för skolorna och även för att driva på utvecklingen. Verktyget bygger på ett europeiskt samarbete och Malmö stad är drivande i Sverige.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Man Vid Stor Griffeltavla

Bättre lärare med sensorer

8 feb 2021 digit

Sedan snart ett år mäter fyra sensorer hur läraren Christian Svedenkrans rör sig i klassrummet. Att bli medveten om rörelsemönster ger ett pedagogiskt lyft för läraren och kan även förbättra elevernas studieresultat.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

Mobiler till alla lärare

9 dec 2020 it i skolan

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

Färgglada Skåp I Skolan

Säkerhet i skolan

21 sep 2020 säkerhet

KTH utbildar skolelever i it-säkerhet. Planen är att 10 000 av Sveriges grundskoleelever ska utbildas inom projektet #290CyberSecurity.