Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Guide för öppen data

Oppen Data 960640

Nu lanserar Digg en komplett guide om öppen och delad data i offentlig förvaltning. Förhoppningen är att stödet ska underlätta att arbeta med öppen och datadriven information. 

På digg.se finns det nu bland annat en guide som steg för steg instruerar personer som arbetar med att tillgängliggöra data. Innehållet bygger delvis på material från Naturvårdsverket och Stockholms stad, samt lärdomar från andra liknande projekt.

Dessutom finns det en vägledning för beslutsfattare vid strategiska beslut och åtgärder som guidar inför och under arbetet att göra data tillgängligt, till exempel lyfts en rad frågeställningar som beslutsfattare bör ta ställning till.

Sedan tidigare har Digg publicerat Principer för att tillgängliggöra information och Rekommendation för öppna licenser och immaterialrätt. De är nu en del av innehållet på sajten och är länkade till vägledningarna.

Stödet kommer successivt att utvecklas och om det blir aktuellt, även anpassas efter den nya öppna data-lagen som föreslås träda i kraft under 2021.

Källa: Digg

28 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.