Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital EU-snabbväg

Flygbild Över Autobahn

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Syftet med den nya sidan är att på ett ställe samla information på engelska om nationella regler och rättigheter bland alla EU-länder och göra dessa mer tillgängligt för medborgare och företag, om till exempel vilka förutsättningar som finns för att starta och driva företag.

Digg samordnar

Ett 60-tal svenska myndigheter är anslutna till portalen youreurope.eu, där DIGG har fungerat som samordnade. Portalen går med lanseringen in i sin första etapp. I etapp två, december 2022, ska alla kommuner och regioner bidra med information till sajten, och i sista etappen ett år senare ska också tjänster finnas tillgängliga som gör det möjligt att genomföra digitala ärenden över gränserna.

Bakgrunden till sajten är EU-förordningen Single Digital Gateway, SDG, som går ut på att det ska finnas en gemensam digital ingång för alla medborgare i EU-unionen för ett öppnare Europa.

Källa: Digg

15 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.