Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digital EU-snabbväg

Flygbild Över Autobahn

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Syftet med den nya sidan är att på ett ställe samla information på engelska om nationella regler och rättigheter bland alla EU-länder och göra dessa mer tillgängligt för medborgare och företag, om till exempel vilka förutsättningar som finns för att starta och driva företag.

Digg samordnar

Ett 60-tal svenska myndigheter är anslutna till portalen youreurope.eu, där DIGG har fungerat som samordnade. Portalen går med lanseringen in i sin första etapp. I etapp två, december 2022, ska alla kommuner och regioner bidra med information till sajten, och i sista etappen ett år senare ska också tjänster finnas tillgängliga som gör det möjligt att genomföra digitala ärenden över gränserna.

Bakgrunden till sajten är EU-förordningen Single Digital Gateway, SDG, som går ut på att det ska finnas en gemensam digital ingång för alla medborgare i EU-unionen för ett öppnare Europa.

Källa: Digg

15 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.