Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Google vs Australien

Australiens Flagga Tecknad

Australien vill att Google betalar ut pengar till de nyhetsbolag vars nyheter dyker upp i sökmotorn. Om lagförslaget går igenom kan det få konsekvenser för Googles verksamhet i hela världen.  

– Om det här blir lag har vi inget egentligt alternativ än att sluta med att göra Google Search tillgängligt i Australien, säger Googles regionalchef Mel Silva.

Pengar till nyhetsorganisationer

Om lagförslaget som har diskuterats under en längre tid i Australien blir verklighet, skulle det innebära att Google skulle behöva betala en summa pengar till nyhetsorganisationer varje gång någon söker eller delar deras nyheter på Googles plattform.

Det är oklart hur mycket pengar det skulle handla om och huruvida det även innefattar andra tjänster som Google äger, som till exempel Youtube, är i dagsläget oklart.

USA manar till lugn

Många följer Australiens val i frågan noga för och spekulerar kring huruvida deras beslut kan bli ett prejudikat för andra länder. Men regeringen i USA, där Google är baserade, vädjar landet till att inte stressa fram en sådan extraordinär lag som kan få långtgående konsekvenser.

Samtidigt har avtal förhandlats fram i Europa mellan Frankrike och Google om liknande utbetalningar till nyhetsorganisationer, men avtalen är få och inte lika svepande som den lag Australien föreslår.  

Sätt att komma runt

Skulle lagen gå igenom diskuteras redan hur personer och företag skulle kunna använda olika tjänster, så kallad VPN, för att komma åt och använda Google US istället, som därmed inte skulle vara bundna av samma lagar.

Precis som i övriga världen står Google för mellan 90 och 95 procent av all den sökta trafiken, en bra bit före alternativ som Yahoo och Bing.

Källa BBC

25 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.