Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med trend micro

Så säkras OT

Industrins produktion blir allt smartare med OT-enheter, som till exempel fabriksrobotar, som kopplas ihop med traditionell it-infrastruktur. Det skapar nya attackmöjligheter för cyberkriminella, men Trend Micros lösning TxOne säkrar den uppkopplade industrin.

– Många blundar för att industriapparater är en del av hotbilden. De tror att dessa enheter är skyddade per automatik, vilket de inte är. En del lever i övertygelsen om att dessa enheter inte kan utgöra några säkerhetsrisker eller på något sätt vara farliga. I den smarta fabriken, när OT och IT kopplas ihop, blir de en del av samma sak och behöver skyddas lika mycket, säger Johnny Krogsboll, Technical Director Nordics på Trend Micro.

Ett potentiellt hot kan vara när en servicetekniker utför service på en OT-enhet, exempelvis en fabriksrobot. Då finns risker för smitta och intrång som liknar en trojansk häst.

– Om teknikerns dator är infekterad redan när den kopplas in mot roboten, så kommer roboten bli smittad, och den kan även sprida vidare smittan till andra OT-enheter.

– Via fabriksroboten kan man även få tillgång till företagsnätverket, därför att via bakvägen finns inget skydd. Hackare kan också placera ut sovande agenter i OT-enheterna, som väcks till liv vid behov eller när tillfälle ges.

Hackare känner till sårbarheter

Därför krävs ett ökat fokus på att säkra OT-enheter, inte bara din it-infrastruktur. Johnny Krogsboll menar att många företag är av uppfattningen att OT-enheter inte är sårbara på grund av att de har andra operativsystem, andra protokoll och så vidare. Men det har hackare listat ut, de vet hur man pratar med en robot och de vet vilka protokoll de ska söka på. För att säkra den smarta fabriken har Trend Micro lanserat varumärket TxOne med en serie olika lösningar.

– Med nya TxOne minskar vi kraftigt risken för intrång och spridning av malware ifrån OT-enheterna.

En av lösningarna i serien är en USB-sticka som scannar av om datorer är infekterade, exempelvis en serviceteknikers dator som ska koppla upp sig mot en fabriksrobot. Stickan blinkar rött, blått eller grönt, beroende på om datorn är infekterad, har varit infekterad, eller är helt ren.

Johnny Krogsboll beskriver TxOne som både en enkel och avancerad lösning.

– Den är avancerad men lätt att administrera. Den har heller ingen fördröjning utan datan som passerar igenom lösningen stör inte övriga nätverkstrafiken.

Ökade krav från fabriker

Men för att få till säkra, uppkopplade industrier rekommenderar Johnny Krogsboll även segmentering av nätverken, samt att fabriker ställer mer krav på maskinerna som de använder.

– När man kopplar ihop produktions- och administrationsmiljön behövs en segmentering mellan nätverken. På så sätt kan man lätt klippa linan och isolera nätverken vid behov.

– Det behövs även allmänt hårdare krav på leverantörer, ett ökat fokus på säkerhet och enklare sätt att integrera med andra it-säkerhetslösningar. Får man till detta och adderar TxOne kan fabriker bli säkrare och smartare samtidigt, säger Johnny Krogsboll.

Varför är TxOne en bra lösning för att skydda OT-enheter?

– Industrin kan inte vara smart om den inte är säker. TxOne tar erfarenheter från säkerhetsfunktioner från it-världen och har byggt en säkerhetslösning som är anpassad till OT-världens prioriteringar, utan några kompromisser, säger Mats Karlsson, säkerhetsrådgivare på Atea.

11 december 2020 Uppdaterad 14 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

3 Väskor I Färg
video
ett samarbete med Netapp

Netapps tre löften

18 dec 2020 digit

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.

Trend Micro Xdr Smitta
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Smittspårning för it

22 sep 2020 säkerhet

Nu kan ett enda verktyg skydda din organisation mot attacker. Med hjälp av AI överblickar och skyddar Trend Micro XDR servrar, klienter, moln, mejl och nätverk. 

Man Med Laptop I Handen Bakom Genomskinligt Skynke

Lurad hemma

31 aug 2020 säkerhet

Nästan alla attacker kommer via mejl. Det konstaterar Trend Micro efter en genomgång av bolagets stoppade angrepp under första halvåret.

Lyftkran Mot Gul Molnbakgrund
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Full koll på arbetsmängden

4 jun 2020 säkerhet

Trend Micros Cloud Conformity ger dig full överblick och säker kontroll över koden i dina arbetsmängder. Oavsett i vilket moln de befinner sig och är oberonde av molnleverantör.

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

piller-sjukhus.jpg

Ransomware växer

28 feb 2020 säkerhet

Ransomwareattacker är fortsatt det vanligaste cyberhotet och attackerna sker i stor utsträckning mot vård, myndigheter och kommunal verksamhet. Samtidigt ökar nätfiske via Office 365 med 100 procent. Det visar en ny undersökning från Trend Micro.

ot-robot-enhet.jpg
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

5G och OT-hotet

7 feb 2020 säkerhet

Med 5G kommer nya möjligheter men även nya hot. Med fler bärare av skadlig kod blir industrins datorsystem allt mer utsatta och även införandet av eSIM-kort skapar nya attackytor. Som skydd finns nu Trend Micros TXOne- och Portable Security-enheter.

katte påväg att gå in i kattlucka.jpg
video
ett samarbete mellan trend micro och voister

Serverns virtuella vägg

29 nov 2019 säkerhet

Inget företag klarar idag att på egen hand ligga steget före världens alla cyberkriminella. Med virtuell patchning och Zero Day Initiative blir säkerhetsläget helt annorlunda för små och stora företag.

svetsare med rör bredvid sig.jpg

Industrin säkras

14 nov 2019 säkerhet

När industrin blir beroende av smarta tekniska lösningar vill det till att säkerheten inte sätts på undantag. Därför lanserar säkerhetsföretaget Trend Micro två nya lösningar som riktar sig mot industrin.